Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Windmolens vervuilen Noordzee met giftige metalen

1 min read

Windmolenpark Bard in het Duitse deel van de Noordzee

Windturbines worden beschouwd als milieuvriendelijk, maar de offshore installaties hebben een keerzijde. De stalen torens geven tonnen giftige metaal verbindingen af in de Noord- en Oostzee zo meldt de Duitse krant Spiegel.

De verdere uitbreiding van windturbines op zee zal de komende jaren duizenden tonnen giftige metalen verbindingen afgeven in Noord- en Oostzee. Reden daarvan is het gebruik van zogenaamde Opofferingsanodes die het roesten van de fundaties van de turbines moet voorkomen.

Deze anodes bestaan voornamelijk uit aluminium, maar ook uit zink en andere zware metalen, die geleidelijk oplossen in het water waarbij de verschillende stoffen direct in het zeemilieu terecht komen.

Tot nu toe is er geen milieueffectrapportage. Alleen voor de corrosie bescherming aan de binnenkant van de stalen torens, waarop de Offshore windturbines zijn gemonteerd, zou maximaal tien ton aluminium in het zeewater worden uitgestoten voor een levensduur van 25 jaar, in elke toren. Aldus informatie van de Spiegel

Dit is volgens de krant is al door het Bundesanstalt für Wasserbau (Federale Instituut voor Waterbouw) berekend. De uitbreiding van 6500 MW offshore windmolenparken in 2020, zou een extra belasting van ongeveer 13.000 ton aluminium kunnen betekenen voor de Noord- en Oostzee.

Er is ook de mogelijkheid om het staal elektrisch te beschermen door de zogenaamde Kathodische bescherming. Deze techniek is bekend van de scheepvaartsector, echter, dit vereist onderhoud, is meer complexer en dus duurder.

Lees hier: Windräder verschmutzen Nordsee mit Rostschutz

3 thoughts on “Windmolens vervuilen Noordzee met giftige metalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *