Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

MSC Zoe: nog twee containers en een regeling te gaan

2 min read

Het bergen van troep van containerschip MSC Zoe in de Noordzee is bijna klaar. Aan Duitse zijde is de opruimactie gestaakt, aan Nederlandse zijde wachten nog twee containers op berging.
Het bergen van troep van containerschip MSC Zoe in de Noordzee is bijna klaar. Aan Duitse zijde is de opruimactie gestaakt, aan Nederlandse zijde wachten nog twee containers op berging.

De twee containers liggen op het Rif tussen Ameland en Schiermonnikoog, meldt Rijkswaterstaat Zee & Delta. ,,Het zijn containers die we niet eerder konden bergen. Ze liggen inmiddels onder het zand’’, aldus woordvoerder Edwin de Feijter. Wanneer MSC ze laat weghalen, is niet bekend.

Objecten zijn gecontroleerd
Een andere klus is inmiddels wel geklaard. De rederij moest in opdracht van Rijkswaterstaat 34 objecten op de bodem van de Noordzee controleren. Dat is eind oktober gebeurd. ,,Van de objecten bleken er 15 van de MSC Zoe afkomstig. Die 15 zijn geborgen. De rest is blijven liggen.’’

De bergingsoperatie kan pas echt worden afgesloten als MSC akkoord gaat met een alles omvattende regeling over de afhandeling van de schade. Een datum daarvoor is volgens De Feijter niet te geven.

Te pletter geslagen
Aan Duitse zijde zijn de bergingswerkzaamheden ruim tien maanden na het containerongeluk gestaakt. Alle objecten die de scheepvaart kunnen hinderen, zijn verwijderd, verklaarde het Wasser- und Schifffahrtsamtes (WSA) in Emden maandag tegenover Duitse media. Niet alles is teruggevonden, onderstreept WSA-directeur Hermann Poppen. ,,Bijna alle containers zijn destijds te pletter geslagen. Veel lading, vooral de microdelen, was te klein om terug te vinden.

Ongeveer driekwart van de 342 overboord geslagen containers kwam op Nederlands grondgebied terecht, een kwart op Duits territoir. In Nederland wel ongeveer 3000 vierkante kilometer doorzocht, in Duitsland 770 vierkante kilometer. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *