Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers niet naar zee door hoge brandstofprijzen

2 min read

Vissers niet naar zee door hoge brandstofprijzen

Vissers houden massaal hun kotters aan de kant omdat het door de hoge brandstofprijzen financieel niet meer rendabel is om naar zee te gaan.

Zonder snelle overheidsmaatregelen om de Nederlandse visserij te ondersteunen zegt een groot deel van de sector het hoofd niet langer boven water te kunnen houden.

Dirk Kraak, visser en voorzitter van Eendracht Maakt Kracht (EMK), waarschuwt in het RD namens de actiegroep van kottervissers dat de helft van de vissers niet uitvaart: „Dan heb je het toch over zo’n dertig tot veertig kotters. Met de huidige prijs van diesel kun je het water niet op.”

Het is de zoveelste klap voor de visserijsector, die al te maken heeft met de negatieve gevolgen van Brexit, de aanlandplicht en het pulsverbod. “Een gemiddelde boomkorkotter gebruikt 30.000 liter gasolie per week”, zegt Geert Meun, secretaris bij VisNed, de belangenbehartiger van Noordzeevissers, in De Stentor. “Bij 60 cent de liter is het al heel, heel zwaar. Maar bij 90 cent is het gewoon niet te meer te doen.”

Het is – achteraf – des te vervelender dat de visserijsector de pulskor moest afzweren, stelt Meun. De innovatieve pulskor [zie video onder] die met korte elektriciteitsstootjes de vis zo in het net deed belanden, werd door het Europees Parlement verboden. Vooral door inbreng van Frankrijk.

Nog steeds onbegrijpelijk, vindt Meun. De ‘ouderwetse’ boomkor wordt over de zeebodem gesleept, waardoor een kotter veel meer brandstof gebruikt. ,,De pulskor is dus beter voor het milieu en de CO2-uitstoot, maar ook beter voor de ecologie.’’

Geert Meun hoopt op een stilligregeling, die kwam er ook toen tijdens de coronapandemie de visprijzen instorten tijdens de Europese lockdowns. Onlangs kwam er een regeling voor vissers die kampen met de negatieve gevolgen van de Brexit. Of deze ook gebruikt kan worden voor de huidige brandstofcrisis is niet bekend.

Ook in België zijn er zorgen. “Sinds de aanval op Oekraïne is het van 65 cent voor een liter naar een euro gegaan”, vertelt visser Klaas Kramer aan Focus-Wtv. “Dus dat is op een week tijd. Het wordt verschrikkelijk moeilijk nu.”

1 thought on “Vissers niet naar zee door hoge brandstofprijzen

  1. Het is schandalig wat de regering doet heel het bedrijfsleven gaat er aan zo . wel vluchtelingen opnemen een eigen mensen laten stikken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *