Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Goede vangst op nieuwe visgronden van IJslandse makreelvloot

2 min read

De IJslandse makreel vloot heeft nieuwe visgronden gevonden in de internationale wateren tussen de IJslandse en de Noorse EEZ, in een gebied dat de “Sumgan” wordt genoemd. Na een recente dip van de makreelvisserij in eigen wateren, verhuisde de vloot naar deze nieuwe visgronden.

Woensdag meerde het schip Vilhelm Þorsteinsson EA aan in Neskaupstaður, IJsland met een vangst van 1.260 ton vis. De verwerking van deze vangst was donderdagochtend klaar. Síldarvinnslan, de IJslandse verwerker, meldde dat de makreel uit Vilhelm kleiner was dan de makreel die in de IJslandse wateren werd gevangen, gemiddeld ongeveer 380 gram. Het lijk erop dat de grootte van de makreel in internationale wateren varieert.

Vrijdagochtend vroeg op 2 augustus meerde de Börkur NK aan in Neskaupstaður met een aanzienlijke vangst van 1.700 tot 1.800 ton. Kapitein Hálfdan Hálfdanarson van Börkur gaf inzicht in de visomstandigheden in de Smugan aan de website van Síldarvinnslan. Hij zei hierover: “De visserij is nogal inconsistent geweest. Soms hebben we goede vangsten, maar dan kan er een lange periode zijn waarbij we veel moeten zoeken.”

Hálfdanarson: “De vis verplaatst zich erg snel, het ene moment kan er in het gebied een goede vangst zijn, en het volgende moment is alles verdwenen.” De vloot viste oostwaarts in de Smuga, ongeveer 30 tot 40 mijl van de Faeröerse grens. “Onze schepen hadden woensdag een zeer goede vangst, maar sindsdien zijn de aantallen gedaald en is er veel gezocht“, aldus Hálfdanarson.

De vis die onlangs is gevangen, is iets groter dan wat aanvankelijk werd gevangen na de verhuizing naar de Smugan, gemiddeld ongeveer 460 gram. Hálfdanarson merkte ook op dat er minder aasvis in de makreel zit in vergelijking met wat werd waargenomen in de IJslandse wateren, wat hij als een positief teken beschouwt.

Deze verschuiving van de visgronden en de wisselende omstandigheden benadrukken het dynamische karakter van de visserijsector en het aanpassingsvermogen van de IJslandse vloot.

Bron: Síldarvinnslan

De Börkur NK 122 is een van de meest geavanceerde vissersschepen van IJsland, in de korte video onder een kijkje aan boord, de vangst is Capelin.