Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stekelrog weer in de lift

2 min read

Aangespoelde ei kapsels van de Stekelrog in de Noordzee nemen toe.

Recente cijfers bevestigen wat begin 2020 al werd gezien: een significante, alsmaar toenemende trend van op het strand aangespoelde ei kapsels van de Stekelrog. Dat is echt goed nieuws meldt Nature Today.

Decennialang ging het slecht met de roggen in de Noordzee. Na de Tweede Wereldoorlog nam de soort sterk af. Ook voor diverse andere soorten roggen in de Noordzee, vooral omdat het jaren duurt tot deze relatief traag groeiende dieren zich kunnen voortplanten.

In een NatureToday bericht van 3 maart 2020 constateerden strandonderzoekers voor het eerst dat het aantal op onze stranden aangespoelde ei kapsels van de Stekelrog (eindelijk) weer leek toe te nemen. Nu, bijna vier jaar later lijkt het dat deze trend zich heeft voortgezet. De toename vormt een belangrijke onafhankelijke aanwijzing dat het beslist beter gaat met de Stekelrog.

Bij andere roggen in de Noordzee lijkt dit eveneens het geval te zijn. Ook vissers geven aan iets vergelijkbaars te zien, onder meer bij de Gevlekte rog. Nadat de visserijdruk sinds ongeveer het jaar 2000 is gereduceerd, werd gehoopt dat ook de roggenstand in de Noordzee zou toenemen.

Dat de gevolgen langer op zich zouden laten wachten lag voor de hand, gezien het traag volwassen worden en de geringe eiproductie. De systematisch door waarnemers verzamelde gegevens van het landelijke Strandaanspoelsel Monitoring Project (SMP) laten zien dat zoiets erg lang duurt. Er blijken bijna twintig jaar voor nodig voordat met zekerheid gezegd kan worden dat de effecten zich blijvend vertalen in het aantal eieren op het strand. Deze constatering is reden voor enthousiasme.

Meer hier op de website van NatureToday.