Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Proefvaarten nieuwe pelagische Antarctic

1 min read

Het nieuwe pelagische vissersschip Antarctic. Foto Zamakona

Het nieuwe pelagische vissersschip Antarctic, gebouwd voor de Fiskebas Fishing Company op de Shetland-eilanden, is bezig met proefvaarten na de recente doop van het schip bij scheepswerf Zamakona in Bilbao.

Het schip vervangt de huidige Antarctic II (LK145) die in 2004 werd gebouwd. De proefvaarten vinden plaats voorafgaand de overdracht van het nieuwe schip en de afleveringsreis naar de Shetland-eilanden.

De Antarctic meet in totaal 69,60 meter, heeft een breedte van 15,20 meter en heeft een capaciteit van 2000 m3 in haar RSW-tanks. Tijdens het ontwerpproces is sterk de nadruk gelegd op het garanderen van de best mogelijke doorstroming door de tanks om de kwaliteit van de vangst te waarborgen.

Met accommodatie aan boord voor een bemanning van maximaal 14 personen, is de Antarctic net als haar voorganger gebouwd volgens een Skipsteknisk-ontwerp.

De komende weken zal Antarctic proefvaarten uitvoeren in de wateren van de Cantabrische Zee. Later zal het naar de Shetland-eilanden vertrekken waar men het vistuig aan boord zal nemen om daarna naar de visgronden te vertrekken.

Dit is niet de eerste keer dat Zamakona geavanceerde pelagische schepen bouwt, want recente afleveringen zijn onder meer de Deense purseseiner/trawler Isafold en het pelagische vissersschip Adenia ook voor de Shetlands.