Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Finnur Fridi afgeleverd aan Faeröerse eigenaar

2 min read

De nieuwe FD 86 Finnur Fridi, foto Karstensens Skibsværft (FB)

Het op de Faeröer eilanden gevestigde visserijbedrijf Vardin’s nieuwste pelagische vissersschip Finnur Fridi zal naar verwachting dit weekend aanmeren in haar thuishaven Gøta op de Faeröer eilanden.

Oorspronkelijk had de voltooiing eerder dit jaar moeten plaatsvinden, maar er was vertraging met de oplevering van het gedeeltelijk uitgeruste casco van de werf in Polen, waardoor de voltooiing met enkele maanden is uitgesteld.

Het nieuwe schip met DNV-classificatie meet 88 bij 17 meter en zal zich richten op de vangst van blauwe wijting, haring en makreel en lodde. Het schip is een nieuwe combinatie van purse-seiner en pelagische trawler. Er is accommodatie beschikbaar voor een 20-koppige bemanning.

De Finnur Fridi is een eigen ontwerp van de Deense Karstensens Skibsværft werf en de eigenaren. De relatie tussen en Vardin gaat tientallen jaren terug en de schepen van het visserijbedrijf zijn regelmatig naar de werf in Skagen gekomen voor onderhoud.

De Finnur Fridi heeft een Wärtsilä 31 hoofdmotor met een selectieve katalytische reductie (SCR) unit voor emissiereductie, evenals een keerkoppeling met twee versnellingen, een asgenerator, een variabele schroef en een aslijn. De trawllieren van het nieuwe schip zijn elektrisch van het Noorse bedrijf Evotec.

Het nieuwe schip heeft een geschat prijskaartje van DKK 350 miljoen en zou aanvankelijk het oudere schip met dezelfde naam vervangen. In plaats daarvan koos Vardin ervoor om de Tróndur í Gøtu te verkopen aan nieuwe eigenaren in Noorwegen, en de vorige Finnur Fridi krijgt nu de naam Tróndur í Gøtu.

Deze nieuwe Finnur Frídi is de vierde nieuwbouwer van Varðin sinds de oprichting van het bedrijf in 1985. De rederij bezit tegenwoordig 4 pelagische schepen: Trondur in Gøtu en Gøtunes, evenals de Tummas T en Finnur Fridi.