Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

De Noordzee in beweging

2 min read

Hoe kunnen we met wetenschappelijk onderzoek de energietransitie, voedseltransitie en natuurtransitie op de Noordzee ondersteunen? In de serie ‘Noordzee in beweging’ delen experts van Wageningen Marine Research hun inzichten over het beheer, het gebruik en de bescherming van een gezonde Noordzee.

De Noordzee is vrij, maar heeft grenzen

Windmolenparken, visgronden, natuurbescherming op de Noordzee komen vaak met elkaar in botsing. Wageningen Marine Research onderzoekt de ecologische impact en heeft daarmee een heel eigen rol in de Noordzeetransitie. Lees meer: “De Noordzee is vrij, hij is van iedereen – maar we lopen nu wel tegen de grenzen aan” – WUR(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)

We weten steeds meer over de Noordzee

Hoe de Noordzee van de toekomst eruit ziet, wordt voor een groot deel bepaald door de energietransitie van fossiele naar duurzame energie. Wageningen Marine Research onderzoekt welke invloed windparken op zee hebben op zeezoogdieren, vogels en vis. Lees meer: “We kunnen steeds meer monitoren. Daardoor komen we steeds meer te weten over de Noordzee.” – WUR(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)

De Noordzee is heel productief

De vissers zijn misschien wel de meest ‘klassieke’ gebruikers van de Noordzee. Het is ook de groep voor wie het verschil tussen hoe het was en hoe het zal zijn het grootst is. Zeker nu de ruimteclaim van windparken en natuurbescherming op de Noordzee toeneemt. Lees meer: “De Noordzee is één van de productiefste zeeën ter wereld” – WUR(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)

De potentie van de Noordzee is enorm

De Noordzee is een ‘antropogene zee’ geworden: een zee waarin de natuurlijke processen vrijwel allemaal beïnvloed worden door menselijke activiteiten. Met de natuurtransitie wordt geprobeerd de ecologische balans te herstellen. Lees meer: “De potentie van de Noordzee is enorm” – WUR

Nieuwsbericht Noordzeeloket 26 augustus 2024.