Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Commissie stelt vangstmogelijkheden 2025 voor de Oostzee voor

4 min read

De Europese Commissie heeft haar voorstel voor de vangstmogelijkheden in de Oostzee voor 2025 bekendgemaakt.

Persbericht 26 August 2024 Europese Commissie

Het voorstel bevat een overzicht van de totaal toegestane vangsten (TAC’s) en quota voor negen van de tien door de Europese Unie beheerde visbestanden in de Oostzee. De Commissie zal naar verwachting op een later tijdstip een afzonderlijk voorstel voor haring in de Botnische golf indienen.

Belangrijke veranderingen zijn onder meer een verhoging van de vangst voor haring in het centrale Oostzeegebied met 108% en haring in de Golf van Riga met 10%. In het voorstel wordt echter voorgesteld de vangstquota voor zalm in het hoofdbekken met 36% en in de Finse Golf met 20% en voor sprot met 42% te verlagen. De TAC voor schol blijft ongewijzigd. Daarnaast beveelt de Commissie aan de bijvangst voor kabeljauw in het westelijke deel van de Oostzee met 73%, kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee met 68% en haring in het westelijke deel van de Oostzee met 50 % te verlagen.

Deze TAC’s zijn gebaseerd op het meest recente wetenschappelijke advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zeeën (ICES) en houden zich aan het meerjarig beheersplan voor de Oostzee, dat in 2016 door het Europees Parlement en de Raad is aangenomen.

Maroš Šefčovič, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, Interinstitutionele Betrekkingen en Prognoses, zei over de nieuwe voorstellen: “Ik maak me zorgen over de slechte toestand van de visbestanden in de Oostzee. Het belang van het ondernemen van actie om de erbarmelijke toestand van belangrijke commerciële soorten aan te pakken, wordt elk jaar duidelijker. Vissers zijn de eersten die met de gevolgen worden geconfronteerd, ondanks onze gezamenlijke inspanningen om de visbestanden weer op peil te brengen. Om ervoor te zorgen dat lokale vissers voor hun levensonderhoud weer kunnen rekenen op gezonde visbestanden, is het onontbeerlijk om de EU-wetgeving op alle niveaus volledig uit te voeren.”

Voorstellen voor de belangrijkste bestanden

Kabeljauw

Voor kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee handhaaft de Commissie een vangstbeperking die uitsluitend geldt voor onvermijdelijke bijvangsten, waarmee zij de reeds geldende strenge maatregelen voortzet. Gezien de slechte toestand van het bestand zal de bijvangstlimiet verder worden aangepast om aan de huidige behoeften te voldoen. Ook de situatie voor kabeljauw in het westelijke deel van de Oostzee blijft kritiek, wat de Commissie ertoe heeft aangezet aanpassingen voor de TAC voor bijvangst voor te stellen.

Haring

Het haringbestand in het westelijke deel van de Oostzee bevindt zich nog steeds ver onder de biologisch veilige grenzen. De Commissie stelt voor de vrijstellingen voor kleinschalige kustvisserijen af te schaffen en de TAC te beperken tot onvermijdelijke bijvangsten. De haring in het centrale deel van de Oostzee vertoont daarentegen tekenen van herstel, waarbij de bestanden boven de minimumdrempel zijn gestegen. Vanwege de onzekerheden in de prognoses pleit de Commissie echter voor een voorzichtige verhoging van de TAC, zonder het door de ICES aanbevolen maximumniveau volledig te bereiken. De haring in de Golf van Riga blijft gezond en de Commissie is voorstander van de vaststelling van vangstbeperkingen op het door de ICES geadviseerde maximumniveau.

Schol

Hoewel wetenschappelijke gegevens een aanzienlijke verhoging van de TAC voor schol ondersteunen, kiest de Commissie voor een conservatieve aanpak om kabeljauw te beschermen, die vaak een onvermijdelijke bijvangst is in de scholvisserij. Naar verwachting zullen dit jaar nieuwe maatregelen worden ingevoerd om de bijvangst van kabeljauw tot een minimum te beperken door middel van alternatief vistuig.

Sprot

Het sprotbestand is aanzienlijk afgenomen, waarbij de aanhoudend lage voortplantingscijfers de bezorgdheid doen rijzen dat het bestand onder een duurzaam niveau zou kunnen dalen. Om dit risico te beperken, beveelt de Commissie aan de vangsten van sprot aanzienlijk te verminderen.

Zalm

De gezondheid van zalmpopulaties in verschillende rivieren in het hoofdbekken van de Oostzee varieert, en sommige blijven kwetsbaar. ICES heeft de afgelopen drie jaar geadviseerd om alle zalmvisserijen in het hoofdbekken te sluiten. In de zomer zou echter in beperkte mate kunnen worden gevist in de kustwateren van de Botnische Golf en de Ålandzee. In verband met de dalende voortplantingscijfers stelt de Commissie aanpassingen van de vangstmogelijkheden en een verbod op de recreatieve visserij op gekweekte zalm voor om de wilde populaties te beschermen.

Volgende stappen

De EU-lidstaten zullen het voorstel van de Commissie nu bestuderen en definitieve besluiten nemen over de maximaal toegestane vangsten van de belangrijkste commerciële vissoorten in de Oostzee. Deze besluiten worden verwacht tijdens de Raadszitting van 21-22 oktober 2024.

Tabel: Overzicht van de wijzigingen in de TAC 2024-2025 (cijfers in tonnen behalve voor zalm, dit is in aantal stuks)