Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vattenfall in conflict over compensatie met Deense vissers

2 min read

Horns Rev 1, Een van de grootste windparken in de Noordzee.

Vattenfall eist bewijs dat de Deense Vissersbond namens de vissers kan onderhandelen. Een vertegenwoordiger van de vissers zegt dat het Zweedse bedrijf provocerend handelt.

Een juridische formaliteit heeft geleid tot een diepe kloof tussen Deense vissers en het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, dat momenteel onderhandelt over compensatie voor gederfde inkomsten in West-Jutland, schrijft de lokale krant Lemvig Folkeblad.

De zaak gaat over het bepalen van een vergoeding voor gederfde inkomsten door de visserij in de beschermingszone waar de turbines 20 Vesterhav Zuid en 21 Vesterhav Noord zijn geïnstalleerd. De Deense Vissersbond heeft namens de vissers onderhandeld in verband met de schadezaak voor zowel de Horns Rev- als de Kriegers Flak-turbines, maar nu eist Vattenfall bewijs dat de vereniging daadwerkelijk toestemming heeft om namens de vissers te onderhandelen.

Een eis die Thomas Rahbek Sloth, voorzitter van de commissie voor marien milieu en offshore-installaties van de vereniging, frustreert. Hij noemt het een onnodig bureaucratisch proces.

Vattenfall speelt de vissers tegen elkaar uit. De vissers ondersteunden de turbines. We dachten dat we partners moesten zijn. Nu gaat Vattenfall provocerend te werk. Ze willen dat elke visser een schadevergoeding eist. Dat is slim. Een kleine visser kan niet komen onderhandelen met Vattenfall, die komt met advocaten. Daarom hebben wij in onze hoofdorganisatie onze munitie klaar“, zegt Jens ‘Buller’ Frich, die ook bestuurslid is van de Deense Vissersbond.

Vattenfall neemt het tegenovergestelde standpunt in. Arne Rahbek van het Zweedse bedrijf legt aan de media uit dat de volmachten een wettelijke vereiste zijn voor betalingen aan de vissersvereniging in plaats van aan de individuele visser, en dat het bedrijf te maken heeft met een vraag van vissers om de vergoeding zelf te kunnen ontvangen, en daarom willen ze de volmachten zien.

Voorlopig werkt de vereniging met een jaarlijkse vergoeding van een kwart miljoen – d.w.z. 10.000 DKK voor elk van de 25 schepen die in de schadeclaim zijn opgenomen. Dit komt neer op DKK 7,5 miljoen (EUR 1 miljoen) over de verwachte levensduur van het windpark van 30 jaar.

Bron: EnergyWatch