Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

EU biedt aan om tot 18% van in Britse wateren gevangen vis terug te geven

4 min read

De belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, heeft de lidstaten verteld dat hij het VK een bod heeft gedaan om tussen de 15% en 18% van de waarde van de visbestanden die momenteel door EU-vloten in Britse wateren worden gevangen, terug te betalen, begrijpt RTÉ News.
De heer Barnier heeft de informatie vrijdag 27 november tijdens een ontmoeting met EU-ambassadeurs overgebracht, zo is bekend.

Gemiddeld vangen Europese vaartuigen elk jaar voor € 650 miljoen aan vis uit de Britse wateren.

Het bod van de heer Barnier zou tot € 117 miljoen waard zijn voor de Britse visindustrie in zowel de pelagische als de demersale sector.

De heer Barnier heeft vanmiddag een virtuele bijeenkomst gehouden met de visserijministers van acht kuststaten.

Eerder zei hij dat hij vanavond naar Londen zou reizen voor besprekingen met zijn Britse tegenhanger David Frost over een nieuwe handelsovereenkomst, maar hij zei dat “dezelfde significante verschillen blijven bestaan”.

De vraagstukken die nog moeten worden opgelost, zijn die rond bestuur, het zogenaamde gelijke speelveld en visserij.
Persoonlijke gesprekken werden stopgezet nadat een lid van het team van de heer Barnier onlangs positief testte op Covid-19.

De heer Barnier zei vanmorgen in een tweet dat hij en zijn team, in lijn met de Belgische regels, nu niet meer in quarantaine zijn.

Hij zei dat hij de lidstaten en het Europees Parlement zou informeren en dat er vandaag ook een videoconferentie van visserijministers uit acht kuststaten, waaronder Ierland, is gepland.

De heer Frost heeft erop aangedrongen dat een deal “nog steeds mogelijk is”.

Hij schreef op Twitter: “Sommige mensen vragen me waarom we nog steeds praten. Mijn antwoord is dat het mijn taak is om mijn uiterste best te doen om te zien of de voorwaarden voor een deal bestaan. Het is laat, maar een deal is nog steeds mogelijk, en Ik blijf praten totdat duidelijk is dat dit niet zo is.

“Maar om een ​​deal mogelijk te maken, moet het de Britse soevereiniteit volledig respecteren.

“Dat is niet zomaar een woord – het heeft praktische consequenties. Dat omvat: het controleren van onze grenzen, het zelf beslissen over een robuust en principieel subsidiecontrolesysteem en het controleren van onze viswateren.

“We streven ernaar om op deze basis tot overeenstemming te komen, waardoor we een nieuw begin kunnen maken in onze relatie met de EU, wat we van onze kant altijd al wilden. We zullen hard blijven werken om het te bereiken – omdat een akkoord op een andere basis niet mogelijk. ”

De staatsminister van Europese Zaken heeft gezegd dat hij hoopt dat de onderhandelingen “succesvol met een deal” zullen worden afgerond.

Ondertussen heeft een EU-diplomaat gezegd dat er “nog maar een paar dagen over zijn” voor besprekingen, eraan toevoegend dat Londen snel moet wijken om impasses op het gebied van visserijrechten te doorbreken, geschillen op te lossen en eerlijke concurrentie te waarborgen, anders wordt de handel vanaf 2021 ruw uiteen gescheurd.

“De kloof op het gebied van gelijke concurrentievoorwaarden, bestuur en visserij blijft groot”, zei de diplomaat na een briefing achter gesloten deuren door de heer Barnier aan gezanten van de 27 EU-landen.

“Als Londen niet snel de nodige beslissingen neemt, zal het bijna onmogelijk zijn om tot een akkoord te komen. De tijd dringt. Er zijn nog maar een paar dagen over voor verdere onderhandelingen.”

De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat er aanzienlijke en belangrijke verschillen bleven bestaan ​​met de Europese Unie over een Brexit-handelsovereenkomst.

“Het is duidelijk dat er nog aanzienlijke en belangrijke verschillen moeten worden overbrugd, maar we gaan ermee door”, zei Johnson tegen verslaggevers.

“De kans op een deal wordt in hoge mate bepaald door onze vrienden en partners in de EU – er moet een deal worden gesloten als ze het willen doen”.

Gisteren beschreef minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney de besprekingen over de laatste onopgeloste kwesties om tot een post-Brexit handelsovereenkomst tussen de EU en het VK te komen als “heel, heel moeilijk”.

Woensdag waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat een deal de interne markt van de EU niet mag ondermijnen.

Ze waarschuwde dat Groot-Brittannië niet de voordelen van EU-lidmaatschap van buitenaf zal genieten: “Er zal een duidelijk verschil zijn tussen een volwaardig lid van de Unie zijn en slechts een gewaardeerde partner zijn.”

De Britse regering verzet zich tegen het onderschrijven van de EU-visie van een post-Brexit “gelijk speelveld”, met handelsboetes als een van beide partijen afwijkt van de overeengekomen normen.

Johnson heeft ook een wetsontwerp ingediend om de interne markt van het VK te regelen, waarvan zijn eigen regering toegeeft dat het de beloften in het Britse terugtrekkingsverdrag van de EU zou schenden.

De gesprekken zijn nu voorbij verschillende onofficiële deadlines geblazen, waardoor er voor het einde van het jaar nog maar een smal venster overblijft voor overeenstemming.

Als een deal niet op 31 december kan worden ondertekend en geratificeerd, zal de cross-channelhandel worden geconfronteerd met een tariefbarrière. [bron]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *