Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Petitie ‘Red De Noordzee’ gestart

1 min read

Nederlandse vissers zijn een petitie ‘Red De Noordzee’ gestart tegen de aanleg van windmolenparken op de Noordzee. De overheid wil mega-windparken aanleggen om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Vissers zijn bang voor de schadelijk gevolgen voor de sector en voor de natuur. “Bescherm onze vis en ga daar geen industriepark bouwen.” Aldus Kraak in het NH Nieuws hier.

Voor visser Dirk Kraak uit Den Helder is het de zoveelste missie voor het behoud van zijn beroep. “We zijn de puslvisserij al kwijt, de Brexit ligt op de loer en de plannen voor windparken liggen al langer klaar. Ons visgebied wordt steeds kleiner als de windparken er komen.”

De vissers maken zich grote zorgen over de gevolgen voor de natuur. “Windparken zorgen voor heel veel verstoring in het water en op de zeebodem. We pikken nu al regelmatig dode bruinvissen uit zee. Die zijn heel gevoelig voor geluidsgolven. Dat moet goed worden onderzocht voordat er nieuwe parken komen.”

Waar de visserij al decennia geremd wordt vanuit het voorzorgsbeginsel om de natuur te ontzien, blijkt toepassing van dit beginsel voor windmolenparken helemaal niet nodig te zijn. Niet zonder reden vrezen visserijorganisaties dat én het Noordzeemilieu én de vissers het kind van de rekening worden.

klik hier voor meer informatie en teken de petitie

Lees ook: Windenergie: Noordzeemilieu én vissers het kind van de rekening

1 thought on “Petitie ‘Red De Noordzee’ gestart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *