Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Bijzondere vangst in de Noordzee

2 min read

Bijzondere vangst in de Noordzee. Foto Fisherman’s FriendVis @Fishisgood4you via twitter

Een vraag op Twitter heeft een hoop teweeggebracht! Visserman Arjan Buurveld ving bij Zeeland een vis die hij niet kende. Hij plaatste een foto op Twitter met de vraag of Ecomare wist wat het was. Hij dacht zelf aan een dorade, waarmee hij in de juiste familie zat. Het blijkt een gewone zeebrasem te zijn. Heel bijzonder voor de Noordzee!

Op naam gebracht

Voor conservator Arthur Oosterbaan was de determinatie van de vis niet eenvoudig. De verschillende soorten uit de familie van de zeebrasems zijn berucht lastig om op naam te brengen. Dankzij de goede foto’s lukte het Hans Witte, vissendeskundige van het Koninklijk NIOZ, om vast te stellen dat het om een gewone zeebrasem gaat, familie van de goudbrasem of dorade, die de laatste jaren duidelijk algemener is geworden voor de Nederlandse kust. Gewone zeebrasems leven in de omgeving van de zeebodem en voeden zich met allerlei bodemdieren. Ze zijn algemeen rondom de Canarische Eilanden. Daar is hij belangrijk voor de visserij; het is een smakelijke vis.

Naar museum Rotterdam

Arthur heeft Buurveld geadviseerd om de vis aan te bieden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij verwacht dat zijn collega-conservator van het museum Bram Langeveld hem dankbaar in ontvangst zal nemen. Ook bij het NIOZ was belangstelling voor de vis, omdat het zo’n bijzondere vangst is. Wat een foto op Twitter al niet kan veroorzaken!

[Lees hier het complete nieuwsbericht van Ecomare 27 januari 2021]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *