Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

9 doden en 4 vermisten bij ondergang Argos Georgia

2 min read

Het visserijcontroleschip “FPV Lilibet” vond een van de vlotten met 13 bemanningsleden, deze zijn allen gered.

Ten minste negen mensen zijn omgekomen en vier worden vermist nadat de longliner Argos Georgia is gezonken 200 zeemijl oost van de Falklandeilanden afgelopen maandag.

Het vissersschip varend onder de vlag van Brits grondgebied Sint-Helena, had 27 mensen aan boord toen het in de problemen kwam.

Veertien vissers die in een reddingsboot het schip wisten te verlaten zijn gered in een dramatische reddingsoperatie. Onder de 27 bemanningsleden bevonden zich 10 Spaanse burgers, waaronder de kapitein. Er waren ook ook Russische, Indonesische, Uruguayaanse en Peruaanse bemanningsleden aan boord volgens de lokale media.

De geredde bemanning is naar het King Edward VII Memorial Hospital in Stanley gebracht voor medische beoordelingen, terwijl het zoeken naar vermisten werd voortgezet.

Een helikopter, een ander vliegtuig en verschillende schepen werden ingezet bij de reddingsoperatie. De regering van de Falklandeilanden meldde dat de helikopterbemanning overlevenden op zee heeft gezien, maar al snel gedwongen werd om terug te keren vanwege brandstoftekort, storm weer en slecht zicht.

Volgens Associated Press wordt de Argos Georgia beheerd door Argos Froyanes Ltd, een particulier gezamenlijk Brits-Noors bedrijf, en voer het onder de vlag van Sint-Helena, een ander Brits overzees gebied in de Zuid-Atlantische Oceaan.

“Dit ongeval benadrukt de hardheid van de visserijactiviteit en de opoffering en risico’s die professionals op zee ervaren”, zei Carmen Crespo, voorzitter van de Commissie visserij, namens het Europees Parlement in een verklaring.

De regering van de Falklandeilanden heeft haar diepste medeleven betuigd met de families die door deze tragedie zijn getroffen. “Onze gedachten en condoleances zijn bij alle betrokken families“, aldus een woordvoerder. “We betuigen onze dankbaarheid aan iedereen die heeft deelgenomen aan de zoek- en reddingsactie.”

FV Argos Georgia is een longliner gebouwd in Turkije in 2018 met IMO-nummer 9812690, een bruto tonnage van 2.004, 53,85 meter lang, 13 meter breed en een diepgang van 5,5 meter. Het schip was op weg naar Namibië toen het werd verrast met een lek door een zware storm.