Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer visintrek bij Haringvlietsluizen door nat voorjaar

1 min read

De Haringvlietsluizen, beschermen sinds de aanleg begin jaren ‘70 Zuidwest-Nederland tegen hoogwater en zorgen voor zoet water. Maar de sluizen vormen voor vissen ook een barrière tussen de Noordzee en het Haringvliet.

Vissen konden in het voorjaar van 2024 veel makkelijker tussen zee en het Haringvliet heen en weer zwemmen. De Haringvlietsluizen konden namelijk vaker en verder open door de hoge Rijnafvoer. Zo zorgt de vele regen in het stroomgebied voor de Rijn waarschijnlijk tot een betere intrek van vissen in 2024.

Vooral kleinere soorten, zoals glasaal, profiteren ervan dat de sluizen ook bij vloed veel open zijn. Ze kunnen dan met de stroom mee vanaf zee door de sluizen zwemmen.

Haringvlietsluizen op een kier

Vanaf 2019 zetten we de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor kunnen nu ook bij vloed de sluizen gedeeltelijk open en kan het zeewater het Haringvliet opstromen. Zo kunnen trekvissen met de stroom mee vanaf zee de rivieren op trekken naar hun paaigebieden in Nederland, maar ook verder op langs Rijn en Maas.

Zeewater kan niet onbeperkt worden binnengelaten in het Haringvliet. Afgesproken is dat het zoute water niet bij de oostelijk gelegen inlaatpunten voor zoetwater mag komen. Dit is nodig voor de zoetwatervoorziening voor drinkwater en de landbouw in het gebied.

Lees hier het complete nieuwsbericht op de website van Rijkswaterstaat