Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deense studie schets onjuist en overdreven negatief beeld sleepnetvisserij

2 min read

Deense studie schets onjuist en overdreven negatief beeld effect sleepnetvisserij

Eerder dit jaar publiceerde de Universiteit van Aarhus (Denemarken) de studie “Effects of physical disturbances from bottom trawling on the biodiversity of the sea bottom”, nu zijn verschillende onderzoekers van mening dat deze studie ernstige tekortkomingen vertoont.

De Deense pers meldt nu dat het document, gefinancierd door de Vereniging voor Natuurbehoud van Denemarken, een onjuist en overdreven beeld schetst van de effecten van bodemtrawlvisserij.

De Deense Minister van Milieu Magnus Heunicke (Sociaal-Democratische Partij) heeft eerder naar het document verwezen als bewijs voor het invoeren van beperkingen op de bodemtrawlvisserij, dinsdagavond lieten de Deense Democraten aan TV 2 weten dat de partij met de minister in overleg gaat op basis van de kritiek.

De Deense Vissersbond is verheugd dat de feiten eindelijk hun intrede doen in de discussie over de bodemtrawlvisserij. Svend-Erik Andersen, voorzitter van de Deense vissersvereniging zegt: “Ik ben blij dat de krant Jyllands-Posten in deze zaak heeft ingegrepen en ik ben blij dat experts het rapport hebben afgeschoten. Wij hebben altijd gedacht dat het een volstrekt vertekende studie was. Vissers kunnen dit soort verkeerde informatie niet gebruiken, nu kijken we ernaar uit om op een geïnformeerde basis verder te kunnen “.

Sinds de studie in februari werd gepubliceerd, voert de Deense Vereniging voor Natuurbehoud campagne tegen de visserij op basis van dit document, dat nu door experts wordt afgeschoten. Nu roept de Deense Vissersbond op om het rapport te vergeten, zowel op sociale media als in Christiansborg, waar onder meer over de aanbevelingen van de Visserijcommissie zal worden onderhandeld.

De Deense vissers zijn door de modder gehaald in een wervingscampagne van DN, die is gebaseerd op een studie die experts op een rij afschieten. Ik ben dat echt beu, en ik roep de Deense politici op om boven de campagne van DN uit te stijgen en het document te zien voor wat het is: afgeschoten“, aldus Svend-Erik Andersen.

Lees hier het persbericht van de Deense Vissersbond