Britse NFFO reageert op ontwikkeling van offshore windenergie
3 min readDe Britse Nationale Federatie van Vissersorganisaties (NFFO) reageert op de recente ontwikkelingen in het offshore windproject in de Keltische Zee.
In een verklaring erkende de NFFO verbeteringen waarop wordt omgegaan met de planning van offshore windparken, met name op het gebied van communicatie met de visserijgemeenschap. “In de aanloop naar de onlangs aangekondigde leaseronde voor het offshore windpark in de Keltische Zee, hebben we gezien dat het Crown Estate veel meer bereid is om met vissers te praten dan in het verleden“, stelt de NFFO. Zij benadrukten dat zinvol overleg van cruciaal belang is om de gevolgen van ontwikkelingen op het gebied van offshore windenergie voor de visserijsector te beperken. “De beste – misschien wel de enige – manier om de impact van de ontwikkeling van offshore energie op onze industrie te beperken, is door de turbines op de plaatsen te plaatsen waar ze de minste verstoring veroorzaken.”
Deze aanpak heeft enig succes opgeleverd in het Keltische Zee-project, waar het Crown Estate nauw samenwerkte met de NFFO, de Cornish Fish Producers Organisation (CFPO), de Welsh Fishermen’s Association (WFA-CPC) en individuele vissers om belangrijke visgebieden te identificeren. “Als gevolg hiervan zijn we geëindigd met drie locaties die te huur worden aangeboden aan de ontwikkelaars van windparken die alle gebieden vermijden waar we ons het meest zorgen over maakten“, aldus de NFFO. Deze samenwerking is een stap vooruit ten opzichte van eerdere leaserondes, waarbij de zorgen van de visserijsector vaak over het hoofd werden gezien.
De NFFO wees echter ook op de aanhoudende risico’s, met name de potentiële bedreiging voor voedselzekerheid van het VK als de ontwikkeling van offshore windenergie doorgaat zonder een alomvattende langetermijnstrategie die zowel rekening houdt met energieopwekking als visserij. “De risico’s voor de zekerheid van onze voedselvoorziening blijven bestaan als het VK doorgaat met deze onbesuisde haast om onze zeeën te industrialiseren zonder een echte langetermijnstrategie voor energieopwekking of voor visserij“, waarschuwden ze.
De NFFO sprak de hoop uit dat het nieuwe partnerschap tussen het Crown Estate en Great British Energy (GBE) zou kunnen leiden tot een meer coherente planning, hoewel ze erkenden dat de rol en capaciteiten van GBE onduidelijk blijven. “GBE zelf blijft echter een mysterie en het is moeilijk om de waarschijnlijke impact ervan te beoordelen zonder meer duidelijkheid over zijn rol en mogelijkheden“, aldus de NFFO.
De organisatie wees ook op de aanzienlijke winsten die worden gegenereerd door offshore windleasing en merkte op dat de winst van het Crown Estate vorig jaar met bijna 150% steeg tot £ 1,1 miljard, waarbij de CEO een aanzienlijke loonsverhoging ontving. In het licht van deze winsten voerde de NFFO aan dat de visserijsector meer proactieve betrokkenheid en bescherming verdient. “Het is duidelijk dat sommige mensen het heel goed gaan doen als de Britse zeebodem op deze manier wordt verkaveld. Daarom mogen wij verwachten als ze met ons praten over wat ze van plan zijn van tevoren te doen en stappen te nemen om visserijbedrijven en kustgemeenschappen niet onherstelbaar te beschadigen. Dat ze dat pas de laatste jaren hebben gedaan, is een schande.”
Vooruitkijkend riep de NFFO op tot een goed gesprek over het waarborgen van een rechtvaardige transitie voor vissers en kustgemeenschappen, terwijl het VK zijn zeeën blijft transformeren voor hernieuwbare energie. “Als we doorgaan met het veranderen van de manier waarop we onze zeeën op deze manier gebruiken, dan is het al lang geleden dat we een goed gesprek hebben gehad over het gebruik van een deel van de winst om een rechtvaardige overgang voor vissers en visserijgemeenschappen te garanderen, de vorige regering had schijnbaar geen interesse om dat gesprek te voeren, misschien zal de nieuwe dat wel doen. “.