Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe film VIS leidt je weer naar de vis van lokale vissers

1 min read

In Brugge is de film VIS in première gegaan, een film over onze (Vlaamse) visserij van beroepsorganisatie Visgro.

In Brugge is de film VIS in première gegaan, een film over onze (Vlaamse) visserij van beroepsorganisatie Visgro. Het is een sector die het hard te verduren krijgt, maar ondanks alles zetten ze volop in op innovatie en duurzaamheid, als voortrekker in Europa zelfs.

De visserij is belangrijk voor de West-Vlaamse economie, en daar is het de film ook om te doen: consumenten aanzetten om vis te kopen van lokale vissers.

Onze visserijvloot telt nog maar 55 vaartuigen, maar toch kijkt iedereen op naar ons. En de nieuwe film Vis, die gisteren voor het eerst getoond werd, maakt duidelijk waarom. “We hebben een voorbeeldfunctie in Europa,” zegt Maarten du Bois van beroepsorganisatie Visgro. “De digitalisering, het kunnen volgen van de schepen, het brandstofverbruik, de soorten die ze vangen en waar, ook in samenwerking met de wetenschap. Dat is uniek in Europa.”

Misverstanden weggewerkt

De film geeft niet alleen een inkijk aan boord, maar helpt ook enkele misverstanden de wereld uit, over vervuiling bijvoorbeeld. “De zee wordt ook steeds zuiverder,” zegt visser Steve Depaepe. “We doen ook ‘fishing for litter’. We brengen het afval mee uit zee. De vis komt in een beter water, zuiverder water.”

Lees hier verder op WTV.be en zie ook de trailer van de nieuwe film daar.