Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Turbinebladen windpark Doggersbank falen bij installatie

2 min read

Het turbineblad is gebouwd door GE Vernova en is van hetzelfde ontwerp als het blad dat spectaculair faalde in de ontwikkeling van Vineyard Wind voor de oostkust van de Amerika.

Berichten over het falen van een 107 meter lang windturbineblad tijdens de ingebruikname van het windpark Doggersbank – het grootste ter wereld – zijn bevestigd door de exploitanten. Ze houden echter de lippen stijf op elkaar over elk detail van het incident.

In antwoord op vragen van Fishing News over mogelijke vervuiling of navigatiegevaar dat het incident kan veroorzaken, verwees een woordvoerder van het bedrijf naar een korte verklaring die vier dagen eerder was gepost, waarin hij alleen zei: “Verdere updates zullen te zijner tijd worden uitgegeven naarmate er meer informatie beschikbaar komt. Daarom kan het Doggersbank-project op dit moment geen verder commentaar geven.”

Het turbineblad is gebouwd door GE Vernova en is van hetzelfde ontwerp als het blad dat spectaculair faalde in de ontwikkeling van Vineyard Wind voor de oostkust van de Amerika in juli, waar duizenden scherpe fragmenten van het blad aanspoelden op nabijgelegen toeristische stranden, waardoor ze enkele dagen gesloten waren tijdens een noodopruiming.

Het incident van vorige week op de Doggersbank was het derde voor dit specifieke type blad in drie maanden. Een eerdere storing op dezelfde locatie in mei was, zei GE Vernova destijds, ‘het gevolg van een installatiefout’.

De verklaring die de dag na het laatste incident op de website van het windpark Dogger Bank werd geplaatst, zei: “We zijn op de hoogte van een bladstoring die zich heeft voorgedaan op een geïnstalleerde turbine in het offshore windpark Dogger Bank A, dat momenteel in aanbouw is. In overeenstemming met de veiligheidsprocedures is het omliggende mariene gebied beperkt en zijn de relevante autoriteiten op de hoogte gebracht. Niemand raakte gewond of was in de buurt op het moment dat de schade werd opgelopen.

We werken nauw samen met de turbinefabrikant, GE Vernova, die een onderzoek is gestart naar de oorzaak van het incident.”

Mike Roach, plaatsvervangend CEO van de NFFO, zei: “Hoewel we begrijpen dat de offshore windenergiesector veel aandacht besteedt aan veiligheid, is het zorgwekkend dat een turbineblad kan falen nog voordat het in gebruik wordt genomen….

Lees hier verder op de Britse website Fishingnews.