Geluidoverlast in de Noordzee op de kaart
1 min readBij onderwatergeluiden denkt u misschien aan bubbels en vredig walvisgezang. Uit onderzoek van onder andere Rijkswaterstaat blijkt dat mensen ook behoorlijk wat herrie maken onder water. Denk aan scheepvaartbewegingen, windparken en de aanleg ervan. Daar heeft het zeeleven last van.
Via programma’s als Jomopans werkt Rijkswaterstaat sinds 2015 in internationaal verband samen om geluidoverlast in de Noordzee in kaart te brengen. Geluid houdt immers niet op bij grenzen. Jomopans is nu genomineerd voor een internationale prijs.
Mensen kunnen niet goed horen onder water. Daarom werd lang gedacht dat het stil is onder de zeespiegel, maar niets is minder waar. Veel dieren in de Noordzee communiceren en navigeren juist via geluid. Ook gebruiken ze hun gehoor om voedsel te vinden. Wanneer deze natuurlijke geluiden verstoord worden, door lawaai van schepen of industrie, raken ze verdwaald, kunnen ze elkaar niet vinden en verhongeren ze.
Kortom: geluidoverlast onder water beperken is ontzettend belangrijk. Maar de scheepvaart en de aanleg van windparken zijn dat ook. Een goede balans tussen alle belangen is dus cruciaal. Maar hoe doen we dat? Niels Kinneging van Rijkswaterstaat is expert op het gebied van onderwatergeluid en voormalig projectleider van Jomopans.
Hij legt uit: ‘Om de juiste maatregelen te kunnen treffen moeten we eerst kennis verzamelen. We hadden nog niet veel grip op hoeveel geluid de mens toevoegt, waar dat precies vandaan komt en wat het effect daarvan is op het onderwaterleven.’………