Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Maatregelen in Golf van Biskaje voor dolfijnen en kleine walvisachtigen

2 min read

Dolfijnen in de Golf van Biskaje.

De Europese Commissie heeft maandag een plan goedgekeurd om de Golf van Biskaje een maand lang te sluiten voor grote vissersschepen.

De maatregelen zijn bedoeld om het probleem van incidentele vangsten en winterstrandingen van dolfijnen en kleine walvisachtigen aan de kusten van de Golf van Biskaje op te lossen. Het Europees Parlement moet nog wel instemmen met het plan.

In een bericht schrijft de Europese Commissie:

De Commissie neemt maatregelen om incidentele vangsten van dolfijnen en kleine walvisachtigen in de Golf van Biskaje te verminderen, in overeenstemming met een aanbeveling van de lidstaten

De Commissie heeft vandaag een gedelegeerde handeling vastgesteld tot vaststelling van maatregelen in de Golf van Biskaje voor 2025 om incidentele vangsten van dolfijnen en andere kleine walvisachtigen als gevolg van de visserij te voorkomen. Deze maatregelen waren het onderwerp van een gezamenlijke aanbeveling van België, Spanje, Frankrijk en Portugal. Tenzij het Europees Parlement of de Raad in de komende twee maanden bezwaar aantekent, zal het van 22 januari tot en met 20 februari 2025 in werking treden om de Golf van Biskaje te sluiten voor vissersvaartuigen van meer dan acht meter.

De ongeveer 300 betrokken vaartuigen zullen in de haven moeten blijven om te voorkomen dat er in de winter incidentele vangsten van kleine walvisachtigen plaatsvinden, een periode die volgens wetenschappers een hoog risico op bijvangst loopt. Naast de sluiting van de visserij voor een maand, omvatten deze maatregelen het verplichte gebruik van akoestische afschrikmiddelen en een monitoringprogramma voor kleine walvisachtigen het hele jaar door met behulp van waarnemers en camera’s aan boord.

Deze maatregelen zijn bedoeld om het terugkerende probleem van de winterstrandingen van dolfijnen en kleine walvisachtigen aan de kusten van de Golf van Biskaje op te lossen. De Commissie zal de situatie volgend jaar nauwlettend blijven volgen en nagaan of verdere maatregelen nodig zijn. Meer informatie vindt u hier.