Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer tong in Noordzee dan gedacht, maar versoepeling quota schiet niet op

1 min read

Kotters in de Haven van Harlingen.

De Commissie onderhandelt jaarlijks met het VK over de hoeveelheid tong die uit de Noordzee mag worden gehaald. Hevige schommelingen in recente aanbevolen hoeveelheden hebben grote sociaaleconomische gevolgen voor Nederlandse vissers. Maar inspanningen om deze te verzachten schieten nog niet echt op.

Nederlandse vissers verkeren in grote onzekerheid door grote schommelingen in de hoeveelheid tong die ze uit de Noordzee mogen vissen. Zowel Nederland en Europa spreken over oplossingen, waaronder de optie van het tussentijds aanpassen van het tongquotum. Dit gaat echter moeizaam, omdat de Europese Commissie met het Verenigd Koninkrijk moet overleggen. En daar is tot nu toe weinig vooruitgang geboekt.

De Europese Unie krijgt jaarlijks een advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) over de hoeveelheid vis die EU-lidstaten mogen vangen in zeeën van de EU. Zo moeten we ervoor zorgen dat er geen soorten vis uitsterven. Op basis van het advies bepaalt de EU samen met de VS hoeveel vis er gevangen mag worden. Deze wordt vervolgens verdeeld onder de lidstaten in de vorm van een visquotum: hoeveel mag elk land van een bepaald soort vis vangen?…….

Lees hier verder op Brusselse Nieuwe