Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Duur onderzoeksschip Belgica werkeloos voor de kant

1 min read

Het Belgisch onderzoeksschip Belgica (gebouwd in 2021) in de marinehaven van Zeebrugge. Foto Marc Ryckaert.

Het Belgisch onderzoeksschip Belgica, dat een investering van 54,5 miljoen euro vertegenwoordigt, ligt sinds juni ongebruikt in de haven van Zeebrugge.

Dit komt door een arbeidsconflict met het Franse bedrijf Genavir, dat verantwoordelijk is voor de bemanning. Hierdoor kan belangrijk wetenschappelijk onderzoek op zee niet worden uitgevoerd, wat gevolgen heeft voor verschillende sectoren.

Het schip, dat een cruciale rol speelt in het Belgische en Europese mariene onderzoek, ligt momenteel zonder water, stroom, en onderhoud voor de kant. Dit heeft geleid tot zorgen over de naleving van wettelijke verplichtingen met betrekking tot mariene activiteiten.

Onder meer de visserijsector zal het stilliggen van de Belgica hard voelen. De Europese Unie onderwerpt haar lidstaten aan visserijquota, dat is een maximale bovengrens van de hoeveelheid vis die mag worden gevangen.

De quota worden bepaald aan de hand van de actuele visbestanden, die op hun beurt worden berekend door diverse metingen. Zonder de Belgica worden de metingen flink teruggeschroefd.

ILVO is grootgebruiker van de Belgica. Het staat in voor de milieumonitoring, het inschatten van commerciële visbestanden per visgebied en voor het uittesten van technische aanpassingen aan vistuig om onze Belgische visserij duurzamer te maken. Al deze zaken kunnen nu niet gebeuren zo meldt Vilt hier.