Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eendracht Maakt Kracht (EMK) blijft keihard nodig

3 min read

EMK-voorzitter Jan de Boer (midden), ex-visser en EMK-bestuurder Jaap Tanis (links) en EMK-bestuurder en invalschipper Job Schot tijdens een boerenmarktmanifestatie in Rotterdam, waar ook EMK met de actie- en promotie bus aanwezig was om o.a. een gratis visje uit te delen.

In saneringsjaar 2023 stopten tientallen EMK-leden met de visserij. De inkomsten van de vissers-actiegroep drogen op en de bodem van de kas is in zicht. “Als er structureel geen extra steun bijkomt, dan stopt het in 2025 ook voor EMK”, zegt EMK-voorzitter Jan de Boer.

De noodzaak van een club als Eendracht Maakt Kracht (EMK) is volgens de gesaneerde visserman (UK-33) allerminst verdwenen. “Er komt geen einde aan de Brusselse regelzucht”, zegt hij, “er dreigt een Europees bodemvisserijverbod, er is vissers onterecht tongquotum afgepakt dat pas na veel protest enigszins gecompenseerd is, er worden telkens weer nieuwe visgebieden gesloten en nu het erop lijkt dat windmolens op land minder gewenst zijn, komen er waarschijnlijk nog meer op zee. Bovendien staat na de sloop van een flink deel van de platvisvloot, ook de garnalenvloot komend jaar een flinke sanering te wachten. Dat kunnen wij als vissers, maar dat kunnen ook visliefhebbers, niet zomaar laten gebeuren. EMK blijft keihard nodig.”

Windindustrie op zee

Volgens De Boer zit het huidige visserijvriendelijke kabinet er ook dankzij de protesten van boeren en vissers. “Daar heeft ook EMK een aandeel in gehad”, zegt hij. “Ons geluid is gehoord, resoneert in de pers en op sociale media en heeft tijdens de laatste verkiezingen de stemkeuze mede bepaald. We zien nu dat de wind in Den Haag anders waait. We zien ook dat reacties op visserijberichten op de socials van NPO, RTL en de landelijke dagbladen steeds vaker inhoudelijk lijken gekopieerd van wat EMK-vissers op de socials en in de pers al jaren zeggen. Over de impact van windparken op zee op het zeemilieu bijvoorbeeld. Maar ook over pulsvisserij en verplichte camera’s aan boord. Dat is belangrijke winst. Op deze manier bouwen we van onder naar boven draagvlak voor constructief visserijbeleid.”

Politiek scherp houden

Vier Haagse afbraakkabinetten en een radicale groene Brusselse wind hebben veel stuk gemaakt. De koers verleggen gaat volgens De Boer niet van de ene op de andere dag. “Naast de Nederlandse Vissersbond en andere visserijorganisaties die de formele weg moeten blijven bewandelen, is ons geluid onmisbaar. Wij zijn er om bestuurders en politici scherp te houden. Waar nodig trekken we met acties en activiteiten bij de politiek aan de bel. Dat hebben we afgelopen jaren wel bewezen.”

“Als er structureel geen extra steun bijkomt, stopt het voor EMK”

Sanering garnalenvisserij

De sanering en de sloop van zijn kotter, wat De Boer en zo’n vijftig collega-kottereigenaren plus bemanningsleden vorig jaar is overkomen, overkomt nu de boeren, constateert hij. “Vijfhonderd tot zeshonderd boeren stoppen, begrijp ik. Wij waren de voorloper van dit circus. Dat spel is ook bij ons is nog lang niet uitgespeeld, ondanks dat er een andere regering zit. Kijk maar naar de op stapel staande sanering in de garnalenvisserij waar tientallen kottereigenaren waarschijnlijk stoppen omdat ze door natuur- en milieuorganisaties en overheden al jaren in de hoek worden gedreven.”

Steun is nodig

‘Er zijn twee tot drie kabinetten nodig om verschil te maken,’ hoorde ik een politica onlangs zeggen. ‘Vorige kabinetten hebben er ook twintig jaar over gedaan om afbraakbeleid in de steigers te zetten. Dat fix je niet zomaar even. Daarom blijft een vissersactiegroep voorlopig nodig, maar doordat veel van onze sponsors in de visserij vorig jaar zijn gestopt, drogen onze inkomsten op. De bodem van de ‘oorlogskas’ is in zicht. Als er structureel geen extra steun bijkomt, dan stopt het in 2025 ook voor EMK. Steun van visserijbedrijven en van vis- en visserijliefhebbers is noodzakelijk om overeind te blijven.”

EMK een financieel steuntje in de rug geven, kan met de doneerknop op de homepage van onze website www.vissersvoorvrijezee.nl  Alvast dank voor de steun!

Bron: EMK- vissers op Facebook