Onderzoek Firda: toekomst visserij vraagt om vernieuwend ‘Blauw Onderwijs’
1 min readDe visserij is en blijft een aantrekkelijke sector met goede kansen voor studenten, maar moet zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden. De Noordzee verandert in rap tempo door menselijke activiteit. Dat vraagt om nieuwe manieren van vissen én ondernemen.
Het onderwijs moet hier volop in mee. Sterker nog: ‘Blauw Onderwijs’ kan vooroplopen om deze vernieuwing aan te jagen. Dan is er veel mogelijk, is de uitkomst van een breed onderzoek door practoraat Visserij, Innovatie & Ondernemerschap van Firda.
De visserij staat voor vele én grote uitdagingen, stellen Paul Einerhand (Schuttelaar), Pieter Kaptein en practor Geert Hoekstra van Firda in hun rapport. Hierin presenteren zij de ‘vangst’ van tientallen gesprekken met experts én het werkveld, dat voor een flink deel ook direct in de omgeving van de Maritieme Campus op Urk is te vinden. Inzet is een blik vooruit naar wat nodig is om de sector in de komende jaren – richting 2030 – op een nieuwe koers te krijgen.
Anticiperen
De zorgen zijn groot, merkte Hoekstra. De vloot is in de afgelopen jaren sterk gekrompen door onder meer sterk gestegen kosten voor brandstof, minder ruimte op de Noordzee door aanleg van windparken, strengere regels en ecologische veranderingen waardoor de vangst minder is dan voorheen. De vissers vrezen nog meer beperkingen. ‘Maar als we tijdig anticiperen en die uitdagingen weten om te buigen naar kansen, kunnen we ervoor zorgen dat de visserij een belangrijke sector blijft.’…