Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Akkoord Noord Atlantische Kuststaten over drie pelagische TAC’s

2 min read

De delegaties van de Europese Unie, de Faerรถer, Groenland, IJsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk (kuststaten) hebben een akkoord bereikt over beheersmaatregelen voor makreel, Atlantisch-Scandinavische haring en blauwe wijting in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan voor 2025.

  • Voorย makreelย is de TAC voor 2025 vastgesteld op 576 958 ton, een daling van 22 % ten opzichte van de TAC van 2024.
  • Voorย Atlantisch-Scandinavische haringย werd de TAC voor 2025 vastgesteld op 401 794 ton, een stijging van 3% ten opzichte van de TAC van 2024.
  • Voorย blauwe wijtingย werd de TAC voor 2025 vastgesteld op 1 447 054 ton, een daling van 5,4 % ten opzichte van de TAC voor 2024.

De totaal toegestane vangsten (TAC’s) voor alle drie de bestanden in 2025 zijn afgestemd op de wetenschappelijke aanbevelingen van deย Internationale Raad voor het onderzoek van de zeeย (ICES). Zonder alomvattende overeenkomsten voor de verdeling van quota en met opgeblazen unilaterale quota door bepaalde kuststaten, blijft het duurzame beheer van deze bestanden echter een uitdaging.

Tijdens deze raadplegingen heeft de ICES aangetoond dat de biomassa van hetย makreelbestandย aanzienlijk afneemt en herinnerde zij eraan dat de som van de unilaterale quota sinds 2010 consequent hoger is dan het wetenschappelijk advies. De Europese Unie heeft haar ernstige bezorgdheid geuit over de unilaterale maatregelen van bepaalde kuststaten, die hetย makreelbestandย nog steeds in gevaar brengen. Deze maatregelen bedreigen de duurzaamheid van het bestand op lange termijn en beperken de vooruitgang in de richting van eerlijke en alomvattende beheersmaatregelen.

De Europese Unie is ook aan dit overleg begonnen, vastbesloten om de erbarmelijke biologische status vanย Atlantisch-Scandinavische haringย aan te pakken op een manier die effectief, alomvattend en empirisch onderbouwd is. In deze raadpleging, evenals voor blauwe wijting, pleitte de Europese Unie voor inclusieve overeenkomsten voor het delen van quota om ervoor te zorgen dat de som van de quota van alle partijen in overeenstemming is met de overeengekomen TAC.

Bevordering van gezamenlijke controlemaatregelen

De Europese Unie, Groenland, de Faerรถer, IJsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben ook een eerste ronde van specifiek overleg gevoerd over controlemaatregelen voor de pelagische visserij in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het doel van dit overleg is het versterken van deย in 2022 overeengekomen visserijcontrolemaatregelen, met als doel de registratie van de vangsten door alle partijen te verbeteren.

Hetย visserijcontrolesysteemย van de Europese Unie, dat onlangs is versterkt, speelt een onmisbare rol bij de bescherming van de mariene hulpbronnen, het handhaven van eerlijke concurrentie en het voldoen aan de vraag van de consument naar duurzaam geproduceerde producten. Een effectieve uitvoering hangt af van de samenwerking van de kuststaten om de controlenormen op zee en in havens te verbeteren.

De Europese Unie heeft ook voorgesteld om met andere kuststaten samen te werken om te zorgen voor gemeenschappelijke technische specificaties en interoperabiliteit van elektronische monitoringsystemen op afstand aan boord van vissersvaartuigen in verschillende rechtsgebieden.

Meer informatie : Noordelijke akkoorden

Nieuwsbericht dinsdag 25 oktober 2024 door Directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij