Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ondermaatse tong aan boord, dure zwartvis overboord!

2 min read

Vissers strijden tegen waanzin.

Hele kleine tongetjes vanwege de aanlandplicht aan boord moeten houden en laten vernietigen, en dure tarbot plus griet en ook rog vanwege een veel te krap quotum overboord moeten zetten. Vissers trekken ten strijde tegen deze waanzin.

Met een enkele trek zit soms de week-taks van 40 kilo rog al vol. De rest moet over de muur. En van tarbot en griet mag samen nog maar 375 kilo worden aangeland, terwijl je zomaar een veelvoud van deze dure zwartvis kan vangen.

,,Waanzin’’, vindt schipper Jan de Boer van de UK 197. De Boer klom in de pen, ruim honderd collega-vaartuigen geven steun en ook de besturen van de landelijke visserijorganisaties zetten hun namen onder zijn ingezonden brief. Een brief die niet alleen aan Visserijnieuws, maar deze week ook aan landelijke media is aangeboden. Vissers zien steeds meer tarbot, griet en rog, maar de quota zijn de afgelopen decennia beetje bij beetje steeds verder gedaald.

Kerstmenu

Via de Coöperatieve Visserij Organisatie doen de landelijke organisaties een klemmend beroep op het ministerie van Economische Zaken om alsnog een tussentijdse verhoging van de quota voor tarbot/griet en rog in Brussel te bewerkstelligen. ,,Het is niet te verkopen dat dure vis die op het Kerstmenu moet staan niet gevangen mag worden’’, schrijft CVO-voorzitter Kees van Beveren.

Tarbot en griet zijn zogeheten geassocieerde bestanden, ooit ingesteld uit vrees om de Spaanse vissersarmada van de Noordzee af te houden. Het zijn ook door de wetenschap zogenoemde data limited stocks, bestanden dus waar beperkt onderzoek op plaatsvindt. Volgens de wetenschap is de visserijdruk op de geassocieerde bestanden gestegen, waardoor uit de modellen voorstellen tot vangstbeperking rollen. De visserijsector beschouwt dat als ongeloofwaardig. Want hoe kan tegelijkertijd de visserijdruk op de doelsoorten tong en schol drastisch zijn gedaald en historisch laag zijn? VisNed heeft daar deze week nog vragen over gesteld op het ministerie.

In het kader van het productie- en afzetprogramma gelden er het hele jaar al strenge maatregelen om een snelle uitputting van de quota voor tarbot/griet en rog te voorkomen. Als die niet waren genomen had de vangst kort na de zomer al stopgezet moeten worden.

Het Nederlandse bedrijfsleven weet zich gesteund door onder andere Duitsland en België, waar dezelfde problematiek speelt. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *