Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Herbevolking jonge paling

2 min read

Glasaaltjes, foto Dupan

Vrijdag is gestart met de herbevolking van de Nederlandse natuur met jonge paling. In Spakenburg, Almere en Harderwijk werden bijna 2 miljoen glasaaltjes uitgezet. Hiermee wordt een flinke impuls gegeven aan de palingstand.

De glasaaltjes zijn afkomstig van de Franse kust, meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen. Ze willen naar zoet binnenwater om op te kunnen groeien. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan.

De herbevolking levert dan ook een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal vanuit zee zich ophopen, zoals de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel van die glasaaltjes sterven. Sinds 6 jaar wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten.

Vrijdag werden bijna twee miljoen jonge palinkjes uitgezet, verdeeld over de Randmeren. Daarmee is de maximale draagkracht van die wateren benut (meer palingen kunnen er niet leven). Onder grote belangstelling van vertegenwoordigers van natuurorganisaties, visstandbeheerders, overheid en de vissector, zette beroepsvisser Gerard Heimensen met zijn kotter PU3 de eerste honderdduizenden krioelende aaltjes in het water rondom Spakenburg. De overige visjes werden uitgezet door collega-vissers op de Zuidelijke randmeren, de Veluwe randmeren en het Markermeer.

Deze gebieden zijn speciaal door de overheid geselecteerd. Wanneer de glasaaltjes tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen. Stichting DUPAN zet tot en met juni nog jonge paling uit in de Nederlandse natuur.

Projectpartners

Dit herbevolkingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EZ. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij.

Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund® en wordt gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. DUPAN beheert het Eel Stewardship Fund® voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit dit fonds in het over de dijk helpen van volwassen palingen naar zee en in gericht wetenschappelijk onderzoek. [Persbericht Stichting DUPAN-10-03-2017]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *