Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zwartepieten met kleine modderkruiper

2 min read

Marker Wadden

Natuurmonumenten heeft vorige week gemeld dat bij het eerste onderzoek naar vispopulaties rond haar ‘droomproject’ Marker Wadden de redelijk zeldzame soort kleine modderkruiper is aangetroffen. Vera Dam van ‘concurrent’ Natuur- en Milieufederatie Flevoland ziet hierin reden de beroepsvisserij op te roepen niet te gaan vissen in het gebied.

Een belangrijk doel achter de aanleg van de Marker Wadden was en is de verbetering van de waterkwaliteit in het Markermeer. In deze context is het aantreffen van een redelijk zeldzaam visje een positief signaal; in haar berichtgeving is Natuurmonumenten terughoudend en legt ze deze gevolgtrekking niet. Het bericht is opgepakt door nieuwssite nu.nl – waar echter de invasieve exoten marmer- en zwartbekgrondels als zeldzame soort worden bestempeld. Ook omroep Flevoland pakt het bericht op en laat in het programma ‘Dit is Flevoland’ Vera Dam van Natuur- en Milieufederatie Flevoland reageren op het nieuws. Zij zegt letterlijk: “Het helpt natuurlijk niet als beroepsvissers die jonge vis weghalen.”

Zwarte Piet

“Het is zo’n kortzichtige reactie om de beroepsvissers de Zwarte Piet toe te spelen, want uiteraard vangen beroepsvissers de jonge vis niet weg en al helemaal geen kleine modderkruipers zonder economische waarde. Maar los daarvan zet Natuur- en Milieufederatie Flevoland zichzelf voor schut met zo’n opmerking. Vissers mogen niet eens in de buurt van de Marker Wadden komen, want Rijkswaterstaat heeft ter plekke een vaarverbod ingesteld,” reageert Derk Jan Berends van de PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond), de belangenorganisatie voor beroepsvisserij van het IJsselmeer en Markermeer.

Van hun visgronden afgejaagd

“De beroepsvisserij in het IJsselmeergebied is de afgelopen jaren al enorm ingekrompen. Overal in het gebied raken de nog overgebleven vissers visbestekken kwijt. Is het niet aan natuurprojecten, dan wel aan industriële zandwinning. En dan nu weer deze oproep van Natuur- en Milieufederatie Flevoland. Eerst worden vissers van hun visgronden afgejaagd om eilanden aan te kunnen leggen en vervolgens krijgen ze nog een trap na. Het is een belachelijke vertoning hoe er met onze vissers wordt omgegaan,” aldus Berends. [Nieuwsbericht NVB – 23 mei 2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *