Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Geen enkele reden om palingvisserij op te doeken

3 min read

Paling visserij op het IJsselmeer. Foto De Palingvissers

“Europees aalbeheer werkt”, aldus Andrew Kerr, voorzitter van de Sustainable Eel Group (SEG). Het jongste ICES-vangstadvies voor paling sloeg vorige week in als een bom.

“Alle visserij op paling en de vangst en uitzet van glasaal moet met ingang van 2022 gestopt worden”, aldus de International Council for the Regulation of the Sea (ICES).

Volgens de Brit Andrew Kerr, voorzitter van de Sustainable Eel Group (SEG), zal het zo’n vaart niet lopen. “De Europese Aalverordening (Eel Regulation) werkt prima en werpt vruchten af. ICES speelt achter de schermen een politiek spelletje.”

Kerr vervolgt: “Waarom moeten we al het goede werk dat is verzet ineens stopzetten en terugdraaien?”

VOORUITGANG GEBOEKT

Met de invoering van De Europese Aalverordening zijn vanaf 2009 tal van maatregelen ingesteld om de destijds lage palingstand te verbeteren. In Zuid-Europa zorgden maatregelen bijvoorbeeld voor het opdoeken van veel illegale glasaalvangst. In het noorden werd de commerciële visserij op paling teruggeschroefd. Ook de komst van honderden vispassages, aangepast sluisbeheer, het over de dijk zetten van paling en de drie maanden gesloten vangsttijd van 1 september tot 1 december hebben (in Nederland) de paling vooruit geholpen. De trendbreuk was al rond 2010-2011 zichtbaar in positievere intrekcijfers voor glasaal en verbeterde uittrek van schieraal.

BESTE JAREN OOIT

De uitgedunde groep overgebleven palingvissers zag op tal van locaties in het land de vangsten stijgen. Wij noteerden hier uitspraken van Zeeuwse, Friese en Noord-Hollandse vissers die in het voorbije decennium de “beste jaren ooit beleefden.” Die uitspraken werden jaar op jaar gestaafd door aanlandingscijfers van visafslag Urk. Het Europese aalbeheer werpt kortom vruchten af, merken ook de laatste palingvissers.

GLASAALUITZET

Volgens ICES is het allemaal ruim onvoldoende. Hoewel de intrek van glasaal enige jaren een stijgende lijn liet zien, constateren de bij ICES aangesloten onderzoekers nu een soort pauzestand. Ook trekt er volgens ICES te weinig schieraal vanuit zoet naar zout en is het volgens ICES de hoogste tijd om de glasaalvangst in Zuid-Europa helemaal stil te leggen. Belangrijkste reden die wordt aangevoerd: het nut van het uitzetten van glasaal voor herbevolking in Noord-Europese wateren is niet bewezen.

EXTREMISTISCHE NGO’S

SEG-voorzitter Kerr vermoedt bij het tot stand komen van het jongste ICES-advies een veel te grote invloed van “groene extremistische ngo’s.” Kerr: “Die hebben voor hun achterbannen van leden, donateurs en geldschieters ernstig behoefte aan een overwinning waarmee ze kunnen pronken. De manier waarop sommige ngo’s ten strijde trekken is verrot en corrupt, en dan kijk ik vooral naar Nederland.”

De palingvisserij is in dit tijdperk van aangescherpte biodiversiteitspolitiek wat Kerr noemt een “easy target”. Kerr: “de palingsector is nationaal en internationaal historisch gezien slecht georganiseerd en intern verdeeld. Dat heeft ons aanvankelijk op achterstand gezet.”

ERFGOED

Pessimistisch is de SEG-voorzitter echter niet. “Ja, we zullen moeten knokken, maar het is niet ICES dat de politiek dicteert of bepaalt; dat zijn binnen de EU de nationale regeringen. Het Aalbeheer heeft sinds 2009 duidelijk mandaat en heeft de steun van nationale regeringen. Dat blaas je niet zomaar omver. Ik verwacht niet dat de belangrijkste landen in december, als er in Brussel over visserij gedebatteerd wordt, het beleid zomaar zullen omgooien en een mooie traditie, cultuurhistorisch erfgoed, handel en werkgelegenheid bij het oud vuil zetten. Komt bij: zoet water, ook wel binnenwater, is nationaal en geen internationaal EU-beleid.”

Het advies van Kerr (vrij vertaald) aan palingvissers, supporters en hun belangenorganisaties: “Houd komende weken nationale politici bij de les. Maak duidelijk en inzichtelijk dat er geen enkele valide reden is de palingvisserij op te doeken.”

Tekst en bron: Michel Verschoor via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *