Waarde Vlaamse visaanvoer stijgt 26 procent
2 min readHoewel de aanvoer vrij stabiel bleef, kende de Vlaamse visserij in 2022 toch een sterke stijging in aanvoerwaarde. Door de hogere visprijzen steeg de totale aanvoerwaarde tegenover 2021 met 26 procent tot 97,3 miljoen euro. Op vlak van waarde creatie is tong de belangrijkste vis met 43 procent van de totale aanvoerwaarde.
Dat blijkt uit het recentste rapport over de Belgische zeevisserij van het Departement Landbouw en Visserij.
De sterke stijging van de totale aanvoer met 10,5 procent in eigen havens uit zich voornamelijk in de haven van Oostende met een stijging van 6.273 ton vis (23,7%). In Zeebrugge bleef de aanvoer nagenoeg stabiel op 6.789 ton. In Nieuwpoort was er een stijging van 15 procent in de aanvoer waar te nemen maar qua bevoorrading blijft de aanvoer er met 343 ton verwaarloosbaar. Het aantal vaartuigen bleef stabiel op 64.
Hogere prijzen
De beperkte stijging in aanvoer werd ruim gecompenseerd door betere visprijzen. De gemiddelde visprijs steeg met 24 procent tot 5,75 euro per kilogram. De aanvoerwaarde in Belgische havens steeg hierdoor met 31 procent tot 79,8 miljoen euro, dat is 82 procent van de totale aanvoerwaarde.
De overige aanvoer gebeurde in buitenlandse havens en is goed voor 17,5 miljoen euro. Van de gerealiseerde buitenlandse aanvoerwaarde is 56 procent toe te schrijven aan de Nederlandse havens. Denemarken staat net als 2021 opnieuw in voor ongeveer een derde van de aanvoer, dit blijft een rechtstreeks gevolg van het afdwingen van de weegplicht na aanlanding. De verkopen in de havens van het Verenigd Koninkrijk waren al in dalende lijn vanaf 2017 en bleven zelfs volledig weg in 2022. Dit houdt rechtstreeks verband met de Brexit.
Vette vis
Op vlak van waarde creatie en aanvoervolume spant tong de kroon met 43 procent van de totale aanvoerwaarde in 2022. Het waarde aandeel van tong is de laatste vijf jaar gestegen. In vergelijking met 2021 ging de aanvoerwaarde van tong er met 28 procent op vooruit, wat goed is voor 42 miljoen euro. Schol daarentegen is al even in vrije val en kromp dit jaar 11 procent in waarde creatie tot een aandeel van acht procent. Qua aanvoervolume daalde het ook enorm in vergelijking met het jaar ervoor. Zo werd er 32 procent minder aangevoerd in 2022.
De aanvoerwaarde- en volume van inktvis verdubbelde dan weer en klimt voor het eerst naar de tweede plaats in waarde met bijna 9,9 miljoen euro, een stijging van 133 procent. Ook garnalen (+120%) kent meer dan een verdubbeling in waarde creatie en stijgt naar de vijfde plaats. Zeeduivel, langoustines, roggen, tarbot, tongschar en griet vervolledigen de top tien.