Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reddingsoperatie gestart voor vissersvaartuig Argos Georgia bij Falklandeilanden

2 min read

De longliner Argos Georgia. Foto Argos Froyanes.

Maandagmiddag ontving de Falkland Islands Maritime Authority een noodbericht van het vissersvaartuig Argos Georgia, met 27 personen aan boord. Het schip maakte water en vroeg hulp. De positie was zo’n 200 mijl ten oosten van Stanley op de Falklandeilanden.

Er werd snel contact tot stand gebracht tussen de regering van de Falklandeilanden, de regering van Zuid-Georgia en de zuidelijke Sandwicheilanden, het hoofdkwartier van de Britse strijdkrachten op de Zuid-Atlantische Eilanden, het Britse Maritime & Coastguard Agency, de eigenaar van het vissersvaartuig en andere vissersschepen op zee.

De situatie aan boord van de Argos Georgia is de afgelopen uren verslechterd en er is een reddingsoperatie aan de gang met schepen en vliegtuigen, waaronder Search and Rescue-helikopters, het visserijcontrole schip FPV Lilibet en 2 vissersvaartuigen zijn allemaal ingezet.

FV Argos Georgia is een longliner, gebouwd in Turkije in 2018 met IMO-nummer 9812690, een bruto tonnage van 2.004, 53,85 meter lang, 13 meter breed en een diepgang van 5,5 meter.

Verdere updates zullen worden vrijgegeven naarmate de situatie zich ontwikkelt.

Update woensdag 0.49: Zes bemanningsleden van de longliner Argos Georgia zijn om het leven gekomen na het zinken van van het schip afgelopen maandag bij de Falklandeilanden, en zeven anderen worden vermist, volgens informatie die door de lokale maritieme autoriteiten aan de regering in Galicië is verstrekt.

Aan boord van het schip waren 27 mensen, tien van hen Spanjaarden, waaronder enkele Galiciërs.

Tot nu toe hebben slechte weersomstandigheden verhinderd dat helikopters konden opstijgen voor de redding, hoewel deze beslissing elk uur wordt herzien voor het geval er zich een kans voordoet“, aldus de Spaanse regering. Evenzo maken de zeer slechte weersomstandigheden in het gebied het moeilijk voor vissersvaartuigen om ze te redden.

Het vissersschip “Puerto Toro” heeft twee lichamen geborgen en heeft de vissersboot “Robin M. Lee” uit Vigo een overlevende en een levenloos lichaam gered. Bovendien vond het visserijcontroleschip “FPV Lilibet” een van de vlotten met 13 levende bemanningsleden deze zijn allen gered.

Het zoeken naar de vermiste vissers gaat door.