Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Handboek over vistuigen die Europese vissersvloot gebruikt

3 min read

In een poging om het begrip en het duurzame beheer van mariene hulpbronnen te verbeteren, heeft de beleidsondersteunende afdeling Structuur- en Cohesiebeleid van het Europees Parlement een uitgebreid handboek uitgebracht met een gedetailleerd overzicht van de verschillende vistuigen die door de vloot van de Europese Unie worden gebruikt.

Het handboek, getiteld “Handbook of Fishing Gears Used by the EU Fleet,” biedt een inzicht op de diverse netten en technieken die in de Europese visserij worden gebruikt. Het is onder te downloaden.

Een uitgebreid overzicht

Dit handboek is ontworpen om te dienen als een essentiële bron voor beleidsmakers, onderzoekers en belanghebbenden uit de industrie. Het categoriseert en verklaart het vistuig op basis van de nieuwste International Standard Statistical Classification of Fishing Gear (ISSCFG) uit 2016. Het document schetst nauwgezet de essentie van elk vistuig, inclusief het ontwerp, de werkingsmethode, de doelsoorten en de belangrijkste EU-vissersvloten die er gebruik van maken.

Belangrijkste kenmerken van het handboek

Het handboek categoriseert vistuig in verschillende hoofdtypen, elk met specifieke kenmerken en toepassingen:

  1. Omringende netten: Met inbegrip van ringzegens en andere omringende netten zonder ringnetten, die voornamelijk worden gebruikt voor de vangst van pelagische soorten.
  2. Zegennetten: Zoals strandzegens en bootzegens (Deens, Schots en paarzegens), effectief voor een reeks diersoorten.
  3. Sleepnetten: Omvat boomkorren, ottertrawls en koppeltrawls, deze worden veel gebruikt voor zowel demersale als pelagische vis.
  4. Dreggen: Gebruikt voor het oogsten van benthische soorten, met variëteiten zoals gesleepte, hand- en gemechaniseerde dreggen.
  5. Hefnetten: Deze netten worden zowel per boot als vanaf de wal bediend en zijn geschikt voor specifieke pelagische soorten.
  6. Kieuwnetten en warnetten: Met inbegrip van gezette kieuwnetten, drijfnetten en schakelnetten, zijn dit passieve vistuigen die afhankelijk zijn van de beweging van de vis.
  7. Vallen: Zoals stationaire onbedekte pondnetten, potten en fuiken, ontworpen om een reeks soorten te vangen door ze te vangen.
  8. Haken en lijnen: Deze categorie omvat handlijnen, hengel-en-lijnen, beuglijnen, verticale lijnen en sleeplijnen, elk gericht op verschillende soorten op basis van diepte en gedrag.
  9. Diverse uitrusting: Inclusief harpoenen, handwerktuigen en duikmethoden.

Meertalig en toegankelijk

Om tegemoet te komen aan het gevarieerde taallandschap van de EU, bevat het handboek de namen van elk vistuig in meerdere talen, waaronder Deens, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands en Portugees. Deze meertalige aanpak zorgt voor toegankelijkheid en bruikbaarheid in de verschillende lidstaten

Ondersteuning voor duurzame visserij

De publicatie van dit handboek sluit aan bij het streven van de EU naar duurzaam visserijbeheer. Door gedetailleerde informatie te verstrekken over het vistuig en de impact ervan, beoogt het document de ontwikkeling van beleid ter bevordering van het duurzame gebruik van mariene hulpbronnen en de bescherming van mariene ecosystemen te ondersteunen.

Conclusie

Het “Handboek van het door de EU-vloot gebruikte vistuig” is een essentieel instrument voor iedereen die betrokken is bij de visserijsector. De gedetailleerde beschrijvingen en het uitgebreide overzicht van de visserijmethoden die in de EU-vloot worden gebruikt, maken het tot een onmisbare hulpbron voor het bevorderen van duurzame visserijpraktijken en het nemen van geïnformeerde beleidsvorming.

U KUNT HET “Handboek van het vistuig dat door de EU-vloot wordt gebruikt” VINDEN DOOR HIER TE KLIKKEN