Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Trump herstelt concurrentievermogen Amerikaanse visserijsector

2 min read

De Amerikaanse President Trump heeft donderdag een executive order ondertekend om het concurrentievermogen van de Amerikaanse visserijsector te herstellen. Het bevel versterkt de Amerikaanse visserijsector door regeldruk te verminderen, oneerlijke buitenlandse handelspraktijken te bestrijden en de binnenlandse productie en export van visproducten te verbeteren.

Dit geeft de minister van Handel opdracht om onmiddellijk te overwegen om regelgeving op te schorten, te herzien of in te trekken die de Amerikaanse visserij-, aquacultuur- en visverwerkende industrie te zwaar belasten.

De National Marine Fisheries Service (NMFS) krijgt opdracht om betere, goedkopere, betrouwbaardere technologieën en coöperatieve onderzoeksprogramma’s in visserijbeoordelingen te integreren. Vrijgestelde visvergunningsprogramma’s worden uitgebreid om vismogelijkheden in het hele land te promoten. Gegevensverzameling en analytische praktijken voor visserijbeheer op realtime oceaanomstandigheden te verbeteren.

Het bevel stelt een America First-strategie voor ‘Seafood’ vast om de productie, verkoop en export ervan in de VS te stimuleren, waardoor de groei van de industrie op lange termijn en het wereldwijde concurrentievermogen worden gegarandeerd.

Het bevel verplicht ook tot de ontwikkeling van een handelsstrategie voor visproducten om oneerlijke concurrentie, lage milieu- en arbeidsnormen en illegaal verkregen visproducten uit het buitenland aan te pakken, terwijl de toegang tot buitenlandse markten voor Amerikaanse visproducten wordt uitgebreid.

Het belast de administratie met het verbeteren van het Seafood Import Monitoring Program (SIMP) om risicovolle zendingen uit landen die internationale wetten overtreden beter te detecteren.

Het geeft opdracht tot een herziening van alle bestaande nationale mariene parken om te beoordelen of ze kunnen worden opengesteld voor commerciële visserij.

Lees hier de executive order: Restoring American seafood competitiveness