Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Brit verliest zeiljacht door orka-aanval (Video)

2 min read

De Britse Robert Powell heeft zijn zeiljacht, de Bonhomme William, verloren na een orka-aanval in de Straat van Gibraltar. Het incident vond plaats voor de kust van Marokko, waar de laatste jaren steeds vaker orka-aanvallen worden gemeld zo schrijft Bladna.nl

“Het leek alsof ze precies wisten wat ze deden. Het was een gecoördineerde aanval”, aldus de 59-jarige Powell, die met twee anderen onderweg was van Portugal naar Griekenland. Na een eerste schok dacht hij een rots te hebben geraakt, maar al snel werd duidelijk dat het om orka’s ging.

Vijf orka’s cirkelden rond de boot en richtten zich op het roer, dat ze buiten werking stelden. Vervolgens begonnen ze de boot aan te vallen. “Ze draaiden rondjes. Het was alsof ik naar jagende wolven keek,” beschrijft Powell. De orka’s raakten de boot om beurt. “Het voelde niet als spelen, ze wisten precies wat ze deden. Ze kenden de zwakke punten van de boot en wisten hoe ze hem moesten laten zinken. Het was doodeng.”

Na anderhalf uur van aanvallen begon de boot water te maken. Gelukkig werden Powell en zijn metgezellen net op tijd gered door de Spaanse kustwacht, gealarmeerd door hun noodsignalen. De geredde opvarenden zijn naar Barbate gebracht, waar zij bij aankomst bevestigden dat ze ongedeerd waren en geen verdere hulp nodig hadden. De dramatische gebeurtenis eindigde gelukkig zonder persoonlijk letsel.

Orka-aanvallen komen steeds vaker voor in de Straat van Gibraltar. Onderzoekers vermoeden dat een groep van vijftien orka’s, geleid door het vrouwtje White Gladis, verantwoordelijk is voor deze incidenten, die sinds 2020 worden gemeld. Onder de video.

Bron: Blandna.nl