Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schipper H90 in de fout bij ondergang H360 ‘Guiding Star’

1 min read

Redding bemanning H360 Guiding Star. Foto door Britse kustwacht.

Het in Peterhead gestationeerde vissersschip Guiding Star H360 is op 6 oktober 2022 na een aanvaring met spanmaat H90 Guiding Light ten zuidoosten van de Shetland eilanden gezonken.

Uit een onderzoek van de Marine Accident Investigation Branch (MAIB) blijkt nu dat de schipper van de H90 Guiding Light de stuurhut onbeheerd had achtergelaten tijdens het overgeven van vis met haar spanmaat.

De boeg van de Guiding Light sloeg een gat in de achtersteven van de Guiding Star waardoor de accommodatie van de Guiding Star volstroomde en het schip begon te zinken.

Het rapport van de Marine Accident Investigation Branch (MAIB) stelt dat de schipper “opgewonden was om de vangst te zien na enkele dagen intensieve visserij “en niet in de stuurhut aanwezig was om te voorkomen dat zijn schip tijdens slecht weer in aanvaring kwam met de H360 Guiding Star.

Gelukkig overleefden alle bemanningsleden het ongeluk. Machinist Kriss Leel van de Guiding Light kreeg zelfs een prijs voor uitzonderlijk zeemanschap voor zijn snelle denken en het redden van het leven van vijf collega vissers tijdens het incident.

Het MAIB-rapport doet verschillende aanbevelingen, waaronder hoe reddingsvesten en overlevingspakken op een betere locatie moeten worden bewaard, dat bemanningen moeten worden geïnformeerd over wat ze moeten doen in geval van overstroming en dat het stuurhuis niet onbeheerd mag worden achtergelaten.

Het rapport is hier te vinden. Met dit rapport is ook een veiligheidsflyer voor de visserijsector in het VK opgesteld.