Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schotse visser krijgt prijs voor uitzonderlijk zeemanschap

2 min read

Machinist Kriss Leel, van de Schotse spankotter Guiding Light is geëerd met de Lady Swaythling Trophy van de Shipwrecked Mariners Society voor zijn snelle denken en het redden van het leven van vijf collega vissers tijdens het zinken van het zusterschip Guiding Star bij de Shetland eilanden vorig jaar.

In de middag van 6 oktober 2022 bevond het uit Peterhead gestationeerde span de Guiding Star en Guiding Light zich ongeveer 45 nm ten zuidoosten van de Shetlands eilanden. Het was slecht weer met ruwe zeeën en winden die stormkracht naderden. Rond het middaguur haalden de schepen het net en vangst binnen toen ze met elkaar in aanvaring kwamen.

De boeg van de Guiding Light sloeg een gat in de achtersteven van de Guiding Star waardoor de accommodatie volstroomde en het schip begon te zinken en het leven van de acht bemanningsleden aan boord direct in gevaar kwam. Het water kwam zo snel naar binnen dat de reddingsvesten en overlevingspakken niet meer voor de bemanning te bereiken waren.

De eerste machinist van Guiding Light, Kriss Leel, reageerde snel, startte de dek kraan op en maakte opgooi lijnen klaar. De bemanning van de Guiding Light kreeg een lijn over en gebruikte deze om hun eigen overlevingspakken over te brengen naar het zinkende schip. De bemanning van Guiding Star klom daarna in hun reddingsvlot vlak voordat het schip ten onder ging.

De Guiding Light manoeuvreerde naast het reddingvlot om de acht mannen te redden. Improviserend gebruikte Leel de kraan en het powerblok om drie bemanningsleden uit het vlot te hijsen en ze veilig aan boord te brengen. Even later kapseisde het reddingsvlot door een golf waardoor de andere vijf overlevenden in het water werden gegooid. Leel viste met het powerblok nog twee bemanningsleden uit het water.

De overige drie overlevenden hingen aan het gekapseisde reddingsvlot en dreven weg. Gelukkig kwam een Britse kustwacht helikopter van de Shetland eilanden ter plaatse en pikte de laatste drie bemanningsleden op.

“Kriss toonde uitzonderlijk zeemanschap in meedogenloze omstandigheden en onder aanzienlijke druk. Hoewel onconventioneel als een redding, resulteerde Kriss’s kalmte en vaardigheid in het bedienen van het powerblok, ondersteund door zijn collega-bemanning, in de redding van zijn vijf collega’s uit een levensbedreigende situatie,” zei kapitein Justin Osmond RN, Chief Executive van de Shipwrecked Mariners Society. “Kriss is een zeer verdienstelijke ontvanger van de Lady Swaythling Trophy van de Society voor 2023.”

Video onder: De Britse kustwacht helikopter pikt de laatste drie bemanningsleden op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *