Britse vis producenten bezorgd over offshore wind plan
2 min readDe Cornish Fish Producers Organisation (CFPO) heeft fel gereageerd op het onlangs gepresenteerde plan van de Britse regering, “The Future of Offshore Wind”.
Het rapport schetst plannen om de drijvende offshore windcapaciteit in het westelijk Kanaal en de Keltische Zee met 12 GW te vergroten, bovenop de reeds overeengekomen 4,5 GW. Deze stap heeft geleid tot ernstige bezorgdheid binnen de vissersgemeenschap van het Britse Cornwall.
De CFPO was blij met de besprekingen in 2022 toen de Britse regering beloofde “dingen anders te doen” in de Keltische Zee. De organisatie vindt nu echter dat deze beloften zijn genegeerd. Volgens de CFPO gaan de laatste plannen voorbij aan de cruciaal sociaal, economisch aspecten voor de visserij en visverwerkings sector in Cornwall.
In 2023 leverde de vissersvloot van Cornwall meer dan 40 miljoen porties vis (duurzame eiwitten), terwijl dit 8000 banen in de vissector creëerde. De CFPO vreest dat de introductie van offshore windenergie deze eeuwenoude industrie gaat verdringen, waardoor de voedselzekerheid en de economie van Cornwall worden geraakt.
De CFPO stelt dat de korte levensduur van windparken – ongeveer 25 jaar – in combinatie met onbekende milieueffecten deze uitbreiding te riskant maakt. Bovendien heeft het voortdurende streven van de regering naar de ontwikkeling van hernieuwbare energie, overlappend met cruciale visgronden, geleid tot toenemende frustratie binnen de visserijgemeenschap.
Door bezorgdheid over het gebrek aan overheidsmaatregelen, roept de CFPO op tot een meer evenwichtige benadering van mariene planning en benadrukt het de noodzaak om prioriteit te geven aan de duurzaamheid van de visserij. De organisatie waarschuwt dat zonder snelle beleidswijzigingen de kustgemeenschappen van Cornwall mogelijk ten gronde gaan, en de toeleveringsketen van visproducten, die zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, mogelijk instort.
De CFPO dringt er bij de regering op aan de sleutelrol van de visserijsector in de nationale voedselzekerheid te erkennen. In plaats van alleen aan te dringen op hernieuwbare energie, de CFPO pleit voor investeringen in visserijbeheer, vlootupgrades en kustinfrastructuur om de duurzame productie van vis te behouden en het visserijerfgoed van Cornwall te beschermen.
Download hier de reactie van de Cornish Fish Producers Organisation (CFPO)