Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Steeds meer jongeren in visserijopleiding

2 min read

Steeds meer jongeren voelen de lokroep van de zee.

Steeds meer jongeren voelen de lokroep van de zee. Het aantal inschrijvingen in het Maritiem Instituut Mercator in Oostende neemt gestaag toe, en dat is goed nieuws voor een sector waar nooit een overschot is aan goede werkkrachten.

Directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale ziet hiervoor diverse redenen: het succes van het televisieprogramma ‘Een jaar op Zee’ met Wim Lybaert, maar ook de modernisering van schepen en gerichte kennismakingsdagen lijken een rol te spelen.

De herwonnen interesse bij jongeren in de visserijsector kwam ter sprake op de commissie Landbouw van het Vlaams parlement, na tussenkomsten van Jasper Pillen (Open Vld), Jurgen Callaerts (N-VA) en Tom Lamont (Vlaams Belang) bij Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits (cd&v).

Tussen 2015 en 2020 merkten we een dip bij de inschrijvingen voor de visserijopleiding in zowel het middelbaar als het hoger onderwijs. Recent is er sprake van een kentering, al zijn die cijfers natuurlijk relatief”, sprak Pillen in de commissie. “De groep mensen is niet zo heel groot. Het gaat over 377 mensen die actief zijn op de Belgische vaartuigen. Als je op zo’n klein aantal spreekt over afnames en toenames, moet je een klein beetje opletten, maar er is een positieve tendens waar te nemen, zo blijkt toch uit deze verschillende cijfers. Televisieprogramma’s zoals ‘Een jaar op zee’ van Wim Lybaert, mijn stadsgenoot, hebben daar zeker een rol in gespeeld.”

Directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale kan dit alleen maar beamen. De aard van de job maakt het moeilijk om goede werkkrachten te vinden – 9-to-5 valt het werk op een vissersboot niet te noemen – maar toch verwelkomt de zeevisserijsector jaarlijks een nieuwe lichting jongeren met een hart voor de stiel…….Lees hier verder op VILT