Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Bespreking Europêche met Europese lidstaten over prioriteiten visserij

3 min read

De Noorse pelagische (ringzegen) visserij.

Europêche heeft een vergadering met de EU-lidstaten gehad ter gelegenheid van de eerste 120 dagen van het mandaat van de nieuwe Commissie. De bijeenkomst bood een goede gelegenheid om de balans op te maken van geboekte vooruitgang, lopende uitdagingen en evaluatie van prioriteiten.

Europêche bevestigde gehecht te zijn aan een duurzame en concurrerende industrie en riep op tot politieke actie om daad bij het woord te voegen, onwerkbare wetgeving te herzien, buitensporige bureaucratie weg te werken en een beter evenwicht in het visserijbeleid te vinden.

Positief mandaat, aanhoudende uitdagingen

Bij de opening van de bijeenkomst toonde Tim Heddema, vicevoorzitter van Europêche, zich verheugd over het hernieuwde politieke momentum voor de visserijsector. ‘De sector wordt gesterkt door de koers die de nieuwe Commissie uitzet. We moeten nu actief betrokken blijven bij het bevorderen van belangrijke dossiers, want we hebben snelle en doortastende maatregelen nodig om het concurrentievermogen te vergroten en bureaucratie te verminderen“.

Ocean Pact & UNOC: Ondersteunend maar voorzichtig

Europêche sprak brede steun uit voor de aanpak van de Raad van het voorgestelde EU-oceaanpact, met inachtneming van de bevoegdheidsverdeling tussen de EU en haar lidstaten. Hoewel het pact in het werkprogramma van de Commissie wordt vermeld als een niet-wetgevend initiatief om het concurrentievermogen te vergroten, werd bezorgdheid geuit over de mogelijke omvorming ervan tot een “Ocean Act” zonder behoorlijke openbare raadpleging, vooral als het risico bestaat dat de visserij buitenspel wordt gezet. Europêche heeft er sterk voor gepleit dat de visserij een op zichzelf staande, robuuste pijler blijft binnen elk toekomstig maritiem kader.

Controleregeling: risico op overregulering

De uitvoering van de herziene verordening inzake visserijcontrole werd aangemerkt als een belangrijk punt van zorg. Europêche waarschuwt dat recente ontwerpen van de uitvoeringshandelingen het oorspronkelijke wettelijke mandaat kunnen overschrijden, wat onevenredige lasten voor de sector zou kunnen veroorzaken. ‘We roepen op tot gestroomlijnde regels die vissers op zee echt ondersteunen – geen onnodige bureaucratie. Het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bestaande afwijkingen waarin de wet voorziet, dringend worden toegepast, zoals de tolerantiemarge en flexibiliteit bij het stuwen van demersale vangsten“, aldus Heddema.

Noorwegen: tijd voor een nieuw evenwichtig partnerschap

Naar aanleiding van de dialogen op hoog niveau en het recente bezoek van commissaris Kadis aan Noorwegen heeft Europêche verzocht om verduidelijking van de toezeggingen die beide partijen hebben gedaan met betrekking tot quota erkenningen en toegangsrechten. Europêche sprak steun uit voor de inspanningen van de Commissie, gesteund door de belangrijkste lidstaten, om niet-duurzame praktijken in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan door Noorwegen aan te pakken. De organisatie drong aan op een reset van de betrekkingen tussen de EU en Noorwegen en benadrukte de noodzaak van een eerlijker, evenwichtiger partnerschap dat visserijrechten van de Europese vloot volledig respecteert.

Financieel kader en concurrentievermogen

In de besprekingen over het meerjarig financieel kader (MFF) heeft Europêche gepleit voor meer financiering, eerlijkere toegangscriteria en een plan voor de vernieuwing van de vloot. De oproep was duidelijk: visserij is een exclusieve bevoegdheid van de EU en moet dienovereenkomstig worden ondersteund.

De sector is ingenomen met het Competitiveness Compass (Kompas voor concurrentievermogen) van de Commissie en haar ambitie om de administratieve lasten met ten minste 25% en 35% te verminderen. Europêche benadrukte echter dat het bereiken van tastbare resultaten meer vereist dan intern overleg binnen de Commissie. Het riep op tot een gestructureerd en inclusief raadplegingsproces waarbij de medewetgevers en belanghebbenden in de visserijsector actief worden betrokken. Het is van cruciaal belang dat dit proces verder gaat dan het mandaat van de huidige evaluatie van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) om bredere structurele en operationele uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd, aan te pakken.

Herziening van het visserijbeleid

Europêche erkent de lopende beleidsraadplegingen, zoals het oceaanpact en de evaluatie van het GVB. Bepaalde kwesties vereisen echter dringende maatregelen, zoals de herziening van meerjarenplannen, met name het westelijke Middellandse Zeegebied, de ongerechtvaardigde sluiting van 87 gebieden in de Atlantische Oceaan, de aanlandingsverplichting of de toepassing van controle afwijkingen zoals de overschrijdingsmarge. Heddema: ‘Een wetgevende stilstand kost banen en bedreigt de levensvatbaarheid van onze industrie. Het is tijd voor Brussel om frisse lucht – en echte verandering – te leveren voor de Europese vissers’.

Nieuwsbericht Europêche –  9/04/2025