Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw vriescentrum geprezen door vissers uit Cornwall

2 min read

Visserij in het Britse Cornwall.

Een nieuw vriescentrum dat meer dan 100.000 vissen per uur kan verwerken, zal de toekomst van de visserij in het Britse Cornwall veiligstellen,Β Falfish, eigendom van de supermarktketen Morrisons, heeft de nieuwe faciliteit van Β£12.8m in Redruth geopend.

Er wordt beweerd dat het de meest geavanceerde in zijn soort in het VK is, waarbij voorspelt wordt dat de verwerking van sardines in de komende twee jaar gaat verdrievoudigen en dat er 20 banen worden gecreΓ«erd in de fabriek.

De faciliteit omvat een vriestunnel die 112.000 vissen per uur kan vriezen, waardoor de verwerkingstijd volgens de exploitanten is teruggebracht tot 40 minuten.

Mark Greet, hoofd operaties bij Falfish, zei dat het bedrijf hoopte zijn wereldwijde export naar landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en Noord-Amerika te vergroten. “Het zal onze capaciteit als bedrijf verdubbelen, ons in staat stellen te groeien en vissers in de regio te ondersteunen“, zei hij.

Ongeveer Β£ 4 miljoen aan financiering voor de faciliteit kwam van deΒ Brits Visserij-infrastructuurfondsΒ – opgericht in 2021 na Brexit.

Chris Blamey, die voor de kust van Mevagissey vist, hoopte dat het nieuwe vriescentrum zijn werk “dramatisch gaat verbeteren. Op een typische nacht een jaar geleden kregen we misschien te horen dat we maar acht ton moesten vangen, want dat is alles wat de fabriek aankon, maar nu zeggen ze misschien dat we 15 ton kunnen vangen,” zei hij. “De voorraad is volledig duurzaam. Er is genoeg ruimte voor ons om hier het beste van te maken.”

EenΒ Uit rapport uit 2021 bleek dat vissers Β£ 170 miljoen in de economie van Cornwall brachtenΒ en de industrie bood werk aan ongeveer 8.000 mensen.

George Eustice, voormalig parlementslid voor Camborne en Redruth, zei dat toen hij in 2021 minister van Milieu was, het project een “enorme blijk van vertrouwen voor de visindustrie van Cornwall” is. “deze investering zal de industrie naar een hoger niveau tillen“, zei hij.

Bron: BBC