Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Subsidie provincie Zeeland verduurzaming mossel- en oesterkotters

1 min read

Mossel- en oestervissers kunnen binnenkort subsidie aanvragen om hun schip te verduurzamen. De provincie Zeeland stelt daarvoor subsidie beschikbaar.

Op de website van de provincie is te lezen: “Toekomstgericht is de investering in de verduurzaming van de visserijvloot. Visserijschepen moeten op termijn namelijk voldoen aan stikstof- en Natura2000-doelen. Het Rijk heeft weliswaar subsidieregelingen opengesteld voor de kottervloot en de garnalenvisserij maar nog niet voor de schelpdiersector. Op aandringen van de Provincie Zeeland is het ministerie van LVVN nu bereid ook een subsidieregeling voor mossel- en oesterkotters open te stellen van โ‚ฌ 5,5 miljoen. Daar is de voorwaarde aan verbonden dat de Provincie Zeeland een financiรซle bijdrage levert van 2,5 miljoen euro

De vloot gaat uiteindelijk elektrisch worden“, zegt provinciebestuurder Jo-Annes de Bat tegen Omroep Zeeland. “Maar het gaat nu om de aanpassing van de motoren.” Het geld moet eerlijk verdeeld worden, zegt hij. “Acht miljoen lijkt niet veel, maar het is in verhouding meer dan beschikbaar is voor de garnalenvisserij. Maar je kunt geen nieuwe schepen kopen. Dan is het geld in รฉรฉn keer op.” De maatregelen helpen de vissers niet alleen om schoner te werken, maar ook om geld te besparen, denkt De Bat.

Het Rijk had eerder geld beschikbaar gesteld voor verduurzaming van de visserijvloot, maar daar hoorden de mossel- en oesterkotters niet bij. Volgens de provincie Zeeland kwam het Rijk alsnog over de brug na aandringen vanuit Zeeland.