Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Hochseefischerei in DDR

2 min read

De Rostocker Hochseefischerei had ooit de grootste schepen onder Duitse vlag. Dit waren de „Junge Welt“ en de „Junge Garde“ van 141 m lang en 10.192 BRT

Waar de vissersschepen van de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR) ooit zijn geweest om vis te vangen is voor een buitenstaander haast niet te bevatten.

De grote vriestrawlers uit Rostock uit de voormalige DDR (Oost-Duitsland) visten destijds wereldwijd in de Oost en Noordzee, van de Barentszzee tot Nova Zembla, bij Spitsbergen en IJsland, aan de oost-en westkust van Groenland, bij de oost Amerikaanse kust van de Hudson Bay tot Cape Hatteras, in de Golf van Mexico, voor de kust van Argentinië naar Antarctica, aan de westkust van Amerika van Californië tot de Aleoeten en op de Afrikaanse kust van Algerije tot Namibië, en van Jemen tot Mozambique.

De Rostocker Hochseefischerei had ooit de grootste schepen onder Duitse vlag. Dit waren de „Junge Welt“ en de „Junge Garde“ van 141 m lang en 10.192 BRT met een bemanning van 172, waaronder veel vrouwen, de bemanning was ongeveer drie maanden aan boord.

Met 101 actieve schepen had Rostock toen de grootste Duitse vissersvloot. Het transport van vis, het wisselen van bemanning en de bevoorrading van de schepen wereldwijd was een logistieke prestatie. In 1971 werdt er 223.664 ton verwerkte vis aangevoerd.

Klik hier voor meer informatie over de Rostocker Hochseefischerei

De Duitse Democratische Republiek (DDR) bestond tussen 1949 en 1990 als zelfstandige communistische staat. De republiek werd op 7 oktober 1949 gesticht op het grondgebied van het na de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie bezette oostelijke deel van Duitsland. De staat bestond officieel van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990. Toen werden de deelstaten op het grondgebied van de DDR opnieuw ingesteld en traden deze tot de Bondsrepubliek Duitsland toe, waardoor Duitsland herenigd werd.

De Duitse documentaire is 30 juni 2014 online gezet en beschrijft de Rostocker Hochseefischerei van toen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *