Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zeebaars beschermen in paaigebied

1 min read

Zeebaars beschermen in paaigebied

“Duurzaam beheer van de zeebaars moet focussen op bescherming in de paaitijd en van de paaigebieden”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) in Straatsburg tijdens een debat over de situatie van zeebaars.

Hij zei verder zich zorgen te maken over de zorgwekkende ontwikkelingen. “Terecht greep de Europese Commissie een aantal maanden geleden in en kwam zij met maatregelen om de zeebaars verder te beschermen”.

Minder blij is Van Dalen met de resolutie die werd aangenomen na het debat en over de manier waarop die tot stand kwam. In plaats van een behandeling in de visserijcommissie, waar alles goed hadden kunnen worden afgewogen, is nu voor een short-cut gekozen. Dat is ook aan de inhoud te zien.

Van Dalen: “Ik heb vooral bezwaar tegen een TAC of quotum voor zeebaars. Dit is voor deze soort geen goed beheermechanisme, omdat voor veel kotter-vissers zeebaars een toevalstreffer is. Een TAC brengt daarnaast veel politieke strijd en bureaucratische rompslomp met zich mee. Dit is ongewenst, want we moeten de visserij werkbaar houden voor alle soorten vissers. Daarom heb ik tegen de resolutie gestemd.”

De Europese Commissie werkt aan een aantal voorstellen om de zeebaars verder te beschermen, deze zullen binnenkort ook worden behandeld in het Europees Parlement. [Persbericht ChristenUnie-SGP donderdag 12 maart 2015]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *