Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers herdacht bij vernieuwd monument in IJmuiden

2 min read

Onthulling plaquettes met namen bij het Vissersmonument in IJmuiden. foto Dennis Gouda

Bij het vissersmonument aan de Kop van de Haven in IJmuiden zijn zaterdagmorgen vijftien plaquettes onthuld. Op de borden staan de namen van de 319 vissers uit IJmuiden die zijn omgekomen sinds 1886.

Ruim honderdvijftig mensen waren bij de onthulling aanwezig. Het herdenkingsmonument werd onthuld door Ruth Koeman en Jan Glas, beiden nabestaanden van de omgekomen vissers. Ze legden gezamenlijk een bloemstuk aan de voet van het vissersmonument.

Voor de meeste nabestaanden was het een emotioneel moment. “Veel IJmuidenaren hebben dierbaren op zee verloren”, aldus Ardy Zwart tegen omroep RTV Seaport. “Je geeft het verlies een plekje, maar het went nooit helemaal. Met het gedenkteken is voor mij de cirkel eindelijk rond.”

Ook de 96-jarige mevrouw Van der Plas is dankbaar dat er een plek is om de omgekomen vissers te herdenken. Haar broer verdronk in 1944. “Alle herinneringen komen weer boven”, zegt de IJmuidense. “Het idee dat er nu een tastbare plek is om mijn broer en de andere vissers te eren, is heel prettig.”

IJmuiden kreeg in 1955 een Vissersmonument, een drie meter hoog bronzen beeld van een visser met stormlantaarn in de hand. Directe aanleiding was het vergaan van de genoemde IJM 31 ‘Alkmaar’ en van de 43 meter lange stoomtrawler IJM 60 ‘Catharina Duyvis’ met 16 opvarenden in de februaristorm van 1953.

De meeste vissers kwamen om als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Op de IJmuider platen staan 172 namen in de periode 1915-1919. De laatste naam op de plaquettes is van Johannes Z. van der Kruk, de 20-jarige opstapper van de FD 141 ‘Larissa’ die op 7 november 1994 werd overvaren

Op de website van de lokale omroep RTV Seaport staan foto’s van de onthulling

Hart van Nederland: Eindelijk namen op vissersmonument IJmuiden

Lees ook in Visserijnieuws: IJmuider Vissersmonument uitgebreid

IJmuiden kreeg in 1955 een Vissersmonument, een drie meter hoog bronzen beeld van een visser met stormlantaarn in de hand. Directe aanleiding was het vergaan van de genoemde IJM 31 ‘Alkmaar’ en van de 43 meter lange stoomtrawler IJM 60 ‘Catharina Duyvis’ met 16 opvarenden in de februaristorm van 1953.

1 thought on “Vissers herdacht bij vernieuwd monument in IJmuiden

  1. Vissersmonument Vlaardingen. Omdat de visserij in Vlaardingen al een tijdje verdwenen is en er er toch een mooi monument aan de Koningin Wilhelmina haven staat waar eigenlijk niets mee meer gebeurd is er uit de Vlaardingse bevolking een werkgroepje ontstaan om deze herdenking weer leven in te blazen we hebben al ondersteuning gekregen vanuit Scheveningen en Urk. Mogen we ook vanuit IJmuiden ook enige support verwachten. Hoe meer gelieerde organisaties achter ons plan staan hoe sterker we naar de overheid staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *