Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Expositie over kustvissers tijdens SAIL Amsterdam 2015

4 min read

Het op Terschelling geregistreerde vissersschip TS 31 (Internos) (1927) in de nieuwe recreatiehaven van Den Oever, foto Wikipedia

Food Nederland en Goede Vissers presenteren tijdens SAIL Amsterdam 2015 gezamenlijk de foto-expositie Slow “Kustvissers”, over visserij op de Waddenzee en langs de Noordzeekust.

Het vissersschip TS31 komt speciaal een week van het Wad af om de expositie te huisvesten en ligt van 19 tot en met 23 augustus afgemeerd aan de kade van de NDSM-werf bij duurzaam festival KAAP de Groene Hoop in de “Groene Oceaan’. Daar staan tijdens SAIL de thema’s duurzaamheid, techniek en innovatie centraal. Aan boord van de TS31 zijn bij de expositie Waddensnacks, Noordzeelekkers en vertoning van films en dia’s over kleine kustvissers in Nederland en elders in de wereld. Helemaal Slow Fish aan boord en aan de kade.

De expositie bestaat uit 3 zwart wit foto’s van Kadir van Lohuizen, op 3 afzonderlijke doeken van ruim 2 meter hoog die buiten worden geplaatst, en in het ruim van de TS31 20 kleurenfoto’s van Fokke van Saane. Gezamenlijk geven de foto’s een krachtig beeld van het leven op zee van kleine staand wantvissers, handlijnvissers, garnalenvissers en kokkelvissers. Aan boord van de TS31 zullen dia’s en films worden vertoond van kleine kustvisserijen in Nederland en elders in de wereld. Met de expositie wordt benadrukt dat de kleine kustvisserij al eeuwenlang onderdeel is van de Nederlandse cultuur en van het leven aan de kust. Slow Food Nederland verzorgt daarbij informatie over Slow Fish vanuit het centrale thema “Samen zijn we verantwoordelijk voor gezonde zeeën, rivieren en kanalen”.

Bij de expositie worden Waddensnacks en Noordzeelekkers geserveerd uit de keuken van restaurant ‘tAiland te Lauwersoog. Buiten is ook de Goede Vissoep van restaurant Merkelbach verkrijgbaar.

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen heeft als fotojournalist vele thema’s en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Hij is bekend om zijn langlopende projecten Aderen, over de zeven wereldrivieren, Via Panam, Diamond Matters, over de diamantindustrie en Where will they go?, over de gevolgen van zeespiegelstijging voor mensen. Van Lohuizen heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards. In opdracht van het Fries museum en de Leeuwarder Courant maakte Kadir van Lohuizen een serie portretten van vissers op de Waddenzee. De expositie is tot eind augustus te zien in het Fries Museum. Drie van deze vissersfoto’s worden speciaal voor SAIL afgedrukt op grote doeken en opgesteld op het terrein van “Kaap de Groene Hoop”.

Fokke van Saane

Fokke van Saane is, zoals hij het zelf zegt, een ‘mensenfotograaf’. Vanuit zijn interesse in wat mensen beweegt, drijft en beroerd maakt hij sprekende portretten die vertellen wat de geportretteerden moeilijk vinden, waar ze goed in zijn en wat ze motiveert. Fokke van Saane is afgestudeerd aan de filmacademie in Amsterdam. Naast fotograaf is hij ook freelance geluidsman.

Goede Vissers

Goede Vissers is een informeel collectief van vissers dat wordt gesteund door een kleine stichting. Doel van Goede Vissers is het bevorderen van goede visserijpraktijk door het creëren van korte transparante ketens met meerwaarde voor de visser. Goede Vissers legt een verbinding tussen chefs, consumenten en vissers en koppelt het verhaal van de visser aan het product.

Slow Food en Slow Fish

Slow Fish is een programma van Slow Food voor verantwoorde kleinschalige visserij. Vis is een belangrijke wilde voedselbron en vissen zijn deel van kwetsbare ecosystemen, net als onze visserijgemeenschappen. Samen zijn we verantwoordelijk voor zeeën, meren, rivieren en kanalen, zij vormen een gemeenschappelijke bron van welvaart en voedsel. Denk daarom na als je vis eet. Kies lokale vis uit het seizoen en ken je visser. Slow Food organiseert een breed scala aan internationale projecten, wereldwijde campagnes en evenementen voor een beter voedselsysteem. Wereldwijd steunt het netwerk lokale visserijgemeenschappen door het uitwisselen van kennis en door hun problemen in een bredere internationale context te plaatsen, met respect voor de grote complexiteit en verscheidenheid ervan.

TS31 Internos

De TS31 “Internos” is het schip van Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg. Het is een voormalig binnenvaartschip, type ‘Luxe Motor, uit 1927. Jan en Barbara gebruiken het schip als moederschip bij hun traditionele Wadvisserij. Ze vissen met staand want op harder en zeebaars. Met fuiken langs de Waddenkust vangen ze krab en bij laag water rapen ze met de hand oesters van wilde oesterbanken. Samen zetten Jan en Barbara zich in voor duurzaam behoud van de kustvisserij. Jan verkoopt vis van zichzelf en van collega ‘Goede Vissers’ op de biologische boerenmarkt in Utrecht op vrijdag en in Amsterdam op zaterdag. Op vrijdagen bezorgt hij ook verse vis aan restaurants die samenwerken met Goede Vissers. Barbara runt in de weekeinden Proeflokaal ‘tAiland, een klein havenrestaurant in Lauwersoog. Onlangs is daar Fileerlokaal ‘tAiland bijgekomen, een plek waar mensen kunnen leren fileren en vis verwerken. Vanuit ‘tAiland organiseren Jan en Barbara ook Wadvistochten om meer mensen te betrekken bij de Wadvisserij. Afgelopen week werden Jan en Barbara uitgeroepen tot Held van de Smaak van de provincie Groningen.

Sail Amsterdam 2015 en duurzaam festival KAAP de Groene Hoop

SAIL Amsterdam 2015 is het grootste publieksevenement van Nederland en het grootste gratis nautische evenement van Europa. Dit jaar staat de NDSM-werf voor het eerst op de kaart als ‘de Groene Oceaan’, een veelbelovende nieuwe locatie waar duurzaamheid, techniek en innovatie centraal staan. Als rafelrandje van de stad is deze historische scheepswerf dé plek om SAIL Amsterdam 2015 creatief en ongetemd te ervaren! www.kaapdegroenehoop.nl

De expositie is tijdens SAIL doorlopend te bezichtigen. Bijzonderheden zoals filmvertoningen of speciale optredens worden bekend gemaakt via de website www.goedevissers.nl  en op de Facebook pagina van Goede Vissers.

Meer informatie: Contactgegevens Mieke Snoek 0644466246, stichting@goedevissers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *