Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zr. Ms. Groningen helpt bij uitzetten vislokboeien in Somalië

1 min read

MV Kestrel zet de lokboeien overboord, Foto Defensie.

Er zijn afgelopen weekend vislokboeien uitgezet voor de Somalische kust. De markeringen zijn bedoeld om Somaliërs beter van visserij te laten rondkomen. Patrouilleschip Zr. Ms. Groningen begeleidde, ondersteunde en beschermde de actie.

De Somalische minister van Visserij Mohamed Mukhtar Ibrahim en zijn plaatsvervanger vlogen vanaf Mogadishu Airport met een NH90 helikopter naar het Nederlandse marineschip. Andere EU- en UN FAO-vertegenwoordigers werden met FRISC en RHIB-motorboten gebracht.

In hun bijzijn werd een van de grote gele boeien vanaf het schip MV Kestrel overboord gezet, met een bijbehorend betonnen anker. Dergelijke meestal aan het oppervlakte drijvende constructies worden al duizenden jaren gebruikt om vissen te lokken.

Bijdrage Groningen

Zr. Ms. Groningen neemt deel aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta bij de Hoorn van Afrika. Het marineschip ondersteunt ook initiatieven als deze van de VN Voedsel en Landbouworganisatie (UN FAO).

Commandant kapitein-luitenant-ter-zee Walter Hansen: “Het geeft veel voldoening om als EU-marineschip bij te dragen aan dit project. Het is goed om te zien dat we, naast de ‘ hardpower’ bij de bescherming tegen piraterij, ook op deze manier een bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden in Somalië.”

Hij sprak met de minister over het grote belang voor Somalië van het verder ontwikkelen van de Somalische visserij. [Nieuwsbericht Defensie| 16-11-2015]

De Somalische minister van Visserij wordt geïnterviewd aan boord van de Groningen, Foto Defensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *