Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissersschip met zes opvarenden verdwenen

2 min read

Vissersschip ‘Destination’, Foto via twitter @DeadliestCatch

Een vissersschip van 28 meter lang is op 11 februari verdwenen in de Beringzee. Aan boord waren zes bemanningsleden.

De Amerikaanse kustwacht heeft geen mayday ontvangen, maar werd gewaarschuwd toen een signaal van de EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) werd opgevangen op het eiland St. George. De Destination was daar aan het krabvissen.

Van zaterdag 11 tot maandag 13 februari hebben vliegtuigen en andere schepen gezocht naar het schip en haar bemanning. Ook eilandbewoners hebben langs de kusten gezocht naar mogelijk overlevenden. De kustwacht heeft 21 zoekmissies uitgevoerd, waarbij bijna 6.000 zeemijlen zijn afgezocht, met onder meer twee HC-130 Hercules vliegtuigen, twee grote Jayhawk helikopters een kleinere Dolphin helikopter en de cutter Morgenthau. Uiteindelijk zijn olieresten, wrakstukken, drijvers en een reddingsboei gevonden. Van de opvarenden ontbreekt ieder spoor.

Zorgvuldige afweging

Met lood in de schoenen maakte kustwachtcommandant schout-bij-nacht McAllister bekend een verdere zoektocht te staken. “Het is altijd moeilijk om zo’n besluit te nemen. We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt. Onze condoleances gaan uit naar de families en vrienden van de zes bemanningsleden die een ontzettend moeilijke tijd doormaken.”

Een broer van één van de opvarenden vertelt aan de krant The Seattle Times dat ze op donderdag 9 februari nog in Dutch Harbor een pizza en een biertje hadden besteld, op de vooravond van hun winterse visreis. Deze broer had zelf gevaren op de Destination tot 2014. Zijn broer nam zijn plek over. “Ik heb me nooit onveilig gevoeld op dat schip. Dan had ik ook nooit mijn broer die baan aan boord bezorgd,” aldus de broer Dylan Hatfield.

Deadliest catch

Veel mensen kennen het krabvissen vanuit Dutch Harbor van het programma Deadliest Catch – dat ook in Nederland veel kijkers heeft. Het productieteam van Discovery Channel heeft haar medeleven betuigd met het verlies met de families en vrienden via sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *