Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Puls visserij op garnalen: goede resultaten, verdere verfijning

2 min read

De Belgische motorkotter O.82 Nautilus in de haven van Oostende (België) Foto: Marc Ryckaert ,Wikimedia Commons.

De efficiëntie van de garnalenpuls wordt nog maar eens bevestigd door de resultaten van vangstvergelijkingen op de O 82, met 15% meer consumptiegarnaal. Een reductie van de bijvangst blijkt sterk afhankelijk van het aantal klossen op de pees.

O 82 ‘Nautilus’ vist ondertussen meer dan twee jaar met de puls op garnaal, waarbij ILVO instaat voor de wetenschappelijke opvolging aan boord. Gedurende een periode van een jaar vonden vangstvergelijkingen plaats met een klassiek garnalentuig aan de ene kant en een garnaalpulstuig aan de andere kant.

De gegevensanalyse van een totaal van 62 bemonsterde slepen toont resultaten die vergelijkbaar zijn met de reeds eerder gedane observaties in Nederland. De waarnemingen zijn ook vrij constant en zetten zich door over het ganse jaar. Er lijken dus geen al te grote effecten te zijn van de seizoenen op de vangstverschillen. In maart, juni en december werden significant meer consumptiegarnalen gevangen met het pulstuig (gemiddeld 15,3%). Uitgedrukt per liter consumptiegarnalen nam de bijvangst van ondermaatse garnalen af met gemiddeld 25,4%. De bijvangst van vissen en ongewervelden (niet-garnalen) per liter consumptiegarnalen was gelijklopend voor beide vistuigen. Uitgedrukt per uur vissen was deze bijvangst zelf groter met het pulsvistuig.

Dit laatste wijkt sterk af van eerdere experimenten in 2014 met een Nederlands vaartuig, waarbij een spectaculaire teruggooireductie werd gerealiseerd. Dit verschil is in belangrijke mate toe te schrijven aan het aantal klossen dat wordt gebruikt in het pulstuig. Minder klossen betekent meer ontsnappingsruimte tussen de klossen. Op O 82 worden 22 klossen toegepast in een rechte klossenpees. In Nederland werd het aantal klossen een tijd terug reeds beperkt in de technische eisen tot maximaal 14.

Inzake het verhogen van de selectiviteit van de pulsvistuigen zijn een aantal oplossingen voorhanden. Vissen met minder klossen is daar één van. Verder wil ILVO testen uitvoeren met een volledig dichtgemaakte netopening. Een netpaneel in grote mazen van bijvoorbeeld 70 mm zou kunnen verhinderen dat niet-garnalen het net binnenkomen, terwijl garnalen onder invloed van de puls toch doorheen de mazen springen. [Nieuwsoverzicht ILVO april 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *