Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noordzeelanden vragen zachte Brexit voor visserijsector

1 min read

Verschillende provincies en regio's in België, Nederland, Frankrijk en Denemarken gaan een verklaring opstellen om Groot-Brittannië om een zachte Brexit te vragen.

Verschillende provincies en regio’s in België, Nederland, Frankrijk en Denemarken gaan een verklaring opstellen om Groot-Brittannië om een zachte Brexit te vragen. Die landen zijn namelijk in grote mate afhankelijk van de visvangst in Britse territoriale wateren.

Dat laat West-Vlaams gedeputeerde Bart Naeyaert weten. Eerder waarschuwden de Vlaamse vissers niet als pasmunt te willen dienen tijdens de Brexit-onderhandelingen.

Dat de visserijsector erg ongerust is over de gevolgen voor de sector van de Brexit maakte ze al meermaals duidelijk. In het slechtst mogelijke scenario zullen Belgische vissers na een harde Brexit niet meer kunnen vissen in Britse territoriale wateren. Dat zou nefast zijn voor de economische leefbaarheid van de sector, want 60 procent van de inkomsten van de Belgische visserijsector hangt af van de visvangst in die Britse gebieden.

“Daarom gaan we een verklaring opstellen met de visserssteden in de regio’s en provincies van België, Nederland, Frankrijk en Denemarken”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert. “Woensdag vond een eerste ontmoeting plaats om die verklaring in een tekst te gieten. De Brexit moet goed onderhandeld worden en er moet rekening gehouden worden met de socio-economische effecten.”

Noorwegen kan daarbij als inspiratie dienen, zo klinkt het. Ook Noorwegen behoort niet tot de Europese Unie maar in het verleden werden met het land goede afspraken gemaakt rond visserij. [Bron VILT 27.04.2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *